Moleculair verband tussen hoge glucose en stofwisselingsziekte


Wetenschappers aan de Johns Hopkins zeggen dat zij een verband hebben ontdekt tussen chronische hoge bloedsuikerspiegel en verstoring van de mitochondriën, de krachten achter de metabolische energie dat levende cellen begeleidt. De ontdekking, op 27 april online gemeld in Proceedings of the National Academy of Sciences, werpt licht op de lang verborgen band, zeggen ze, wat uiteindelijk kan leiden tot nieuwe manieren om diabetes te voorkomen en te behandelen.

"Suiker zelf is niet giftig, dus is het een raadsel waarom een hoge bloedsuikerspiegel zo'n diepgaand effect kan hebben op het lichaam", zegt Gerald Hart, Ph.D., directeur van het Johns Hopkins University School of Medicine Department of Biological Chemistry . "Het antwoord lijkt te zijn dat een hoge bloedsuikerspiegel de activiteit verstoort van een molecule die is betrokken bij tal van processen in de cel."

Eerdere experimenten door andere onderzoeksgroepen hadden aangetoond dat een hoge bloedsuikerspiegel van onbehandelde diabetes de activiteit van de mitochondriën verandert; deze zetten voedingsstoffen om in bruikbare energie voor de cellen. Om erachter te komen waarom, vergeleek, postdoc Partha Banerjee, Ph.D., de enzymen in de mitochondria van de harten van ratten met diabetes met die van gezonde ratten. Hij keek naar de verschillen in de hoeveelheid van twee enzymen die een molecuul genaamd O-GlcNAc toevoegen en weghalen aan/uit eiwitten. Hart's onderzoeksgroep bestudeerde gedurende 30 jaar het gebruik van O-GlcNAc door de cellen om te bepalen hoe voedingsstoffen en energie worden verwerkt.

Banerjee vond dat de niveaus van één enzym O-GlcNAc transferase, dat O-GlcNAc toevoegt aan eiwitten hoger was bij de diabetische mitochondria rat, terwijl de niveaus van het enzym dat O-GlcNAc laag waren.

"We hadden verwacht dat de enzym niveaus verschillend zouden zijn bij diabetes maar niet zo’n groot verschil", zegt Banerjee. Hij en zijn collega's vonden ook dat de lokatie van één van de enzymen in de mitochondria anders was bij de diabetische muizen. Energieproductie vereist een ingewikkelde wisselwerking tussen enzymcomplexen ingebed in de mitochondriale membranen, elk met een eigen functie. O-GlcNAc transferase wordt normaal gevonden in één van die complexen, maar bij de diabetische muizen waren veel gemigreerd naar de binnenzijde van de mitochondriën, zegt Banerjee.

Het netto effect van de uitwisseling van O-GlcNAc-gerelateerde activiteit, zegt Hart, is energieopwekking in de mitochondria minder efficiënt te maken zodat de mitochondria meer warmte beginnen produceren en en moleculen als bijproducten van het proces vernietigen. De lever start dan een antioxidant proces voor het neutraliseren van zogenaamde vrije radicalen die meer glucose maken waardoor de bloedsuikerspiegel verder verhoogt.

Het vinden van een medicijn dat de activiteit van het enzym O-GlcNAc normaliseert, zegt hij, zou een effectieve manier kunnen zijn om diabetes te voorkomen of te behandelen.

Vertaling: Andre Teirlinck

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste artikelen abonneer je
dan op onze gratis nieuwsbrief. [Klik hier]


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats