Met suiker gezoete dranken onderdrukken stressrespons lichaam


Onderzoekers waarschuwen dat chronische stress kan aanzetten tot overconsumptie van suiker, die een gewoonte kan worden

Het drinken van met suiker gezoete dranken kan het hormoon cortisol en de stressreacties in de hersenen onderdrukken. Dranken die met aspartaam gezoet zijn hebben niet hetzelfde effect, volgens een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” van het Endocriene Genootschap.

‘Dit is het eerste bewijs dat een hoge consumptie van suiker – maar niet van aspartaam – stress bij mensen kan verlichten”, zei een van de auteurs van het onderzoek, Kevin D. Laugero, PhD, van de Davis Universiteit van Californië, en van de landbouwkundige onderzoeksdienst van het Departement van Landbouw. “Er is bezorgdheid dat psychische of emotionele stress de gewoonte zou kunnen teweegbrengen om teveel suiker te gebruiken, en daarmee de schadelijke gezondheidseffecten van suiker te versterken, met inbegrip van ernstig overgewicht.”

Ongeveer 35% van de volwassenen en bijna 17% van de kinderen in Amerika hebben ernstig overgewicht, volgens het rapport “Endocriene Feiten en Cijfers” van het Genootschap. Suikerbevattende dranken zoals frisdranken en sappen zijn met dit probleem verbonden. De helft van de Amerikaanse bevolking gebruikt dagelijks suikerbevattende dranken, volgens de Amerikaanse Centra voor Controle en Preventie van Ziekten.

Het dubbelblinde dieet interventie onderzoek in twee gescheiden groepen onderzocht de effecten van het drinken van met suiker en met aspartaam gezoete dranken bij een groep van 19 vrouwen tussen de 18 en 40 jaar oud. De onderzoekers wezen acht vrouwen aan die met aspartaam gezoete dranken te drinken kregen, en 11 die met suiker gezoete dranken te drinken kregen. Gedurende een periode van 12 dagen dronken de vrouwen een van de aangegeven drankjes bij het ontbijt, bij de lunch en bij het avondeten. De deelnemers waren geïnstrueerd om geen andere met suiker gezoete dranken te drinken, met inbegrip van vruchtensap.

Gedurende drie en een halve dag voorafgaand aan en volgend op het onderzoek kregen de vrouwen een gestandaardiseerd dieet met een laag suikergehalte, en verbleven in het klinisch instituut van het UC Davis Clinical and Translational Science Center.

Voor en na de proefperiode van 12 dagen ondergingen de vrouwen functioneel MRI onderzoek na het doen van een rekentest om de stressrespons van de hersens te bepalen. De deelnemers gaven ook speekselmonsters af om het cortisolniveau te meten – een bijnierschorshormoon dat essentieel is voor de reactie van het lichaam op stress.

De onderzoekers constateerden dat vrouwen die met suiker gezoete dranken dronken gedurende de studie, een verminderde cortisolreactie hadden bij de rekentest, in vergelijking met de vrouwen die met aspartaam gezoete dranken gedronken hadden. Bovendien vertoonden de vrouwen, die met suiker gezoete dranken dronken, meer activiteit in de hippocampus – een deel van de hersenen dat betrokken is bij het geheugen en dat gevoelig is voor stress – dan de vrouwen die met aspartaam gezoete dranken dronken.

Het is kenmerkend, dat de hippocampus minder actief is als het lichaam gestrest is. Als de deelnemers aan het onderzoek met suiker gezoete dranken dronken was deze reactie onderdrukt. De bevindingen suggereren nieuwe verklaringen voor hoe suiker de verleiding versterkt om gemaksvoedsel te eten wanneer iemand gestrest is, zei Kevin Laugero.

“De resultaten wijzen erop, dat verschillen in voedingsgewoonten kunnen verklaren waarom sommige mensen minder sterk reageren op stressvolle situaties en anderen juist sterker,” zei hij. “Hoewel het verleidelijk kan zijn om gevoelens van stress te onderdrukken, is een normale reactie op stress belangrijk voor een goede gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat zowel overreactie als onderreactie in neurologische en hormonale stresssystemen verbonden is met slechte geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Vertaling: Manette Schönfeld


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats