Onderzoek vindt verband tussen perfectionisme en burn-out op het werk, op school en in de sport


Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd door de Society for Personality and Social Psychology kunnen zorgen over perfectionisme succes op het werk, op school of in de sport saboteren wat leidt tot stress, burn-out en mogelijke gezondheidsproblemen,

In de eerste meta-analyse van de relatie tussen perfectionisme en burnout analyseerden de onderzoekers de resultaten van 43 eerdere studies uitgevoerd in de afgelopen 20 jaar. Hieruit blijkt dat perfectionisme helemaal niet slecht is. Een aspect van perfectionisme genaamd "perfectionistisch streven" heeft betrekking op de instelling van de hoge persoonlijke normen en werken in de richting van deze doelen in een pro-actieve manier. Deze inspanningen kunnen helpen een gevoel van vervulling te behouden en de slopende effecten van burn-out te vertragen, vond de studie.

De donkere kant van perfectionisme, genaamd "perfectionistische bezorgdheid,” kan schadelijk zijn als de mensen voortdurend bezorgd zijn over het maken van fouten en hun eigen mogelijkheden tot hogere normen niet kunnen inschatten of meten, aldus hoofdonderzoeker Andrew Hill, universitair hoofddocent van sportpsychologie aan de York St. John University in Engeland. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat perfectionistiche zorgen en de stress die zij genereren kunnen bijdragen tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals depressie, angst, eetstoornissen, vermoeidheid en zelfs vroegtijdige sterfte. De studie werd online gepubliceerd in Personality and Social Psychology Review.

“Perfectionistisch zorgen, angsten en twijfels over de persoonlijke prestaties veroorzaken stress die kan leiden tot burn-out als de mensen cynisch worden en zich geen zorgen maken,” zei Hill. "Het kan ook interfereren met relaties en het moeilijk maken om te gaan met tegenslag omdat elke fout wordt gezien als een ramp."

De studie wees uit dat perfectionistische zorgen de sterkste negatieve effecten hadden op burn-out op het werk, wellicht omdat mensen meer sociale steun en duidelijk omschreven doelstellingen hebben in het onderwijs en de sport. Een student kan voor het harde werk beloond worden met een hogere rang, of een sporter kan een grote wedstrijd winnen, maar een opmerkelijke prestatie op de werkplek wordt niet altijd erkend of beloond wat kan bijdragen tot cynisme en burn-out.

"Mensen moeten leren om irrationele doelstellingen die ten grondslag liggen van perfectionistisch bezorgdheid, te detecteren en realistische doelen te stellen, het accepteren van mislukkingen als leermomenten en zichzelf te vergeven als ze geen vechtlust hebben,” zei Hill. "Het creëren van een omgeving waar creativiteit, inzet en doorzettingsvermogen worden gewaardeerd zou ook kunnen helpen."

De meeste mensen vertonen een aantal kenmerken van perfectionisme in een bepaald aspect van hun leven, maar perfectionistisch streven of bezorgdheid kan te dominant zijn. De ontwikkeling van een persoonlijkheidsprofiel dat perfectionistische zorgen identificeert kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het opsporen en helpen van mensen die gevoelig zijn voor burnout, vermeldt de studie.

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats