Zelfs op moleculair niveau, helpt kalmer aan doen ons met het hanteren van stress


Berkeley - Wetenschappers van de University of California, Berkeley, hebben een nieuwe moleculaire route aangegeven, kritisch op veroudering, en heeft bevestigd dat het proces gemanipuleerd kan worden om te helpen oud bloed weer als nieuw te laten lijken.

De onderzoekers bevonden dat het bloedstamcel 'vermogen om schade veroorzaakt door oneigenlijke eiwit plooien in de mitochondriën, een energie-station van een cel, te repareren van cruciaal belang is voor hun overleving en het regeneratievermogen.

De ontdekking, die in het 20 maart nummer van het tijdschrift Science wordt gepubliceerd, heeft betrekking op het onderzoek naar het omkeren van verouderingstekens, een proces waarvan men denkt dat het wordt veroorzaakt door verhoogde cellulaire stress en beschadiging.

"Uiteindelijk sterft een cel af als die niet goed met stress weet om te gaan," zei studie senior auteur Danica Chen, assistent-professor in het Department of Nutritional Sciences in de Toxicol. "We bevonden dat bij vertraging van de activiteit van de mitochondriën in de bloed stamcellen van muizen, we in staat waren om hun vermogen om stress te hanteren en oud bloed te verjongen te verbeteren. Dit bevestigt het belang van deze route in het verouderingsproces."

Mitochondriën - gastheer van een veelheid van eiwitten - hadden geplooid moeten worden om goed te kunnen functioneren. Wanneer het plooien misgaat, gaat de mitochondriale ontplooide-eiwit respons, of UPRmt, in een versnelling om de productie van specifieke eiwitten te herstellen of juist te verwijderen.

Chen's lab struikelde over het belang van UPRmt in de bloed stamcel veroudering tijdens het bestuderen een klasse eiwitten die bekend staat als sirtuins, en die steeds meer worden erkend als stressbestendigheids regulators.

Onderzoekers hebben gemerkt dat niveaus van één bepaalde sirtuin, SIRT7 verhogen als een manier om cellen te helpen om te gaan met stress uit verkeerd geplooide eiwitten in de mitochondriën. Met name nemen SIRT7 spiegels af met de leeftijd.

Er is weinig onderzoek naar de UPRmt weg, maar studies in rondwormen deed vermoeden dat hun activiteit toeneemt wanneer er een uitbarsting van mitochondriale groei is.

Chen merkte op dat volwassen stamcellen doorgaans in een rustige stand-by modus verkeren met weinig mitochondriale activiteit. Ze worden alleen geactiveerd wanneer dat nodig is om weefsel aan te vullen, waarbij op die tijd mitochondriale activiteit zich verhoogt en de stamcellen prolifereren en differentiëren. Wanneer-eiwitplooiing problemen zich voordoen, zou echter deze snelle groei tot meer schade kunnen leiden.

"We isoleerden bloed stamcellen van oudere muizen en bevonden dat als we niveaus van de SIRT7 verhoogden, waren we in staat om mitochondriaal-eiwitplooiing stress te verminderen," zei Chen. "We hebben toen bloed stamcellen terug getransplanteerd in de muizen, en SIRT7 verbeterde de regeneratieve capaciteit van de bloed stamcellen '."

De nieuwe studie bevond dat een bloedstamcellen tekort in SIRT7 meer prolifereerden. Deze snellere groei is te danken aan toegenomen eiwitproductie en verhoogde activiteit van de mitochondriën, en het vertragen van dingen neerwaarts lijkt een cruciale stap in het geven van tijd aan de cellen om van stress te herstellen, bevonden de onderzoekers. Chen vergeleek dit met een auto-ongeluk of een vastgelopen auto die het verkeer op een snelweg ophield.

"Je kunt deze opstopping hanteren door alle auto’s die de weg blokkeren te verwijderen, maar u kunt ook auto’s tegenhouden om de snelweg op te komen, zei ze. "Als er een mitochondriaal-eiwit plooi problemen zijn, is er een file in de mitochondriën. Als je voorkomt dat zich meer eiwitten vormen en toegevoegd worden aan de mitochondriën, helpt u de opstopping te verminderen."

Tot dit onderzoek was het onduidelijk welke stress signalen de overgang van stamcellen van en naar de rustige modus reguleerde, en hoe dat verband hield met weefselregeneratie tijdens veroudering.

"Het identificeren van de rol van deze route in de mitochondriaal bloedstamcellen geeft ons een nieuw doel om het verouderingsproces te regelen", zei Chen.

Vertaling Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats