Kunnen stamcellen kanker veroorzaken en genezen?


Texas A & M University

Simpel gezegd, kanker wordt veroorzaakt door mutaties op genen in een cel wat leidt tot abnormale celgroei. Studies naar de oorzaken van deze genetische mutatie is reeds decennia de heilige graal van de medische wetenschap. Onderzoekers van het Texas A & M Health Science Center Instituut for Biosciences andTechnology denken dat ze één van de oorzaken hebben gevonden waarom deze genen muteren; het heeft allemaal te maken met hoe stamcellen communiceren met elkaar.

De studies van Texas A & M Onderzoekers Fen Wang, Ph.D., en Wallace McKeehan, Ph.D., verschijnen in de Journal of Biological Chemistry en zijn hier en daar te vinden. Wang en McKeehan bestudeerden een familie van eiwitten die communiceren tussen de cellen; genaamd fibroblast groeifactor (FGF). Dit nieuw onderzoek toont aan dat fouten in de manier waarop FGF wordt verzonden en ontvangen door cellen voorheen slapende stamcellen in een orgaan kan activeren waardoor kanker kan ontstaan.

"FGF is echt de Assepoester van het kankeronderzoek. Al tientallen jaren is dit fenomeen over het hoofd gezien door de grote farmaceutische bedrijven omdat zijn rol in de cellen zo complex is. Nu wij het beginnen begrijpen is iedereen gehaast om aandacht te besteden aan de nieuwe ster," zei Wang, directeur van de Texas A & M Center for Cancer and Stem Cell Biology.

De stamceltheorie van kanker.

Onderzoek van het duo, ondersteund door de National Institutes of Health and Cancer Prevention en het Research Institute of Texas, ondersteunt de bestaande theorie dat kanker een stamcelziekte is. Meerdere studies hebben aangetoond dat, zelfs binnen dezelfde laesie, niet alle kankercellen hetzelfde zijn. Onderzoekers vinden dikwijls kanker stamcellen binnen een laesie, en velen geloven dat deze cellen de sleutel zijn tot het voorkomen van het begin en terugval van kanker.

Stamcellen hebben verschillende rollen in de menselijke ontwikkeling. Veel Amerikanen zijn vertrouwd met embryonale stamcellen die gelijk welke cel of orgaan in het lichaam kunnen worden; echter, elk orgaan in het lichaam bevat ook niet-embryonale stamcellen die specifiek zijn voor het orgaan. Deze orgaanspecifieke stamcellen regelen de voortplanting en de groei van het orgaan door middel van het aanvullen van beschadigde of verouderde cellen, en weefselregeneratie.

Onderzoekers geloven nu dat kanker stamcellen de voortplanting en de groei van cellen veroorzaken binnen een kanker. Deze kankerachtige stamcellen die op de loer liggen binnen de kanker, onder de radar van de kanker geneesmiddelen die gericht zijn op celproliferatie, kunnen de oorzaak zijn van de terugval van de tumor na een operatie van de primaire tumor of andere kankerbehandelingen. Verder kunnen stamcellen zonder kanker niet metastaseren of zich verspreiden.

Sommige gevallen van borst- en prostaatkanker hebben de kanker stamcellen theorie aangewakkerd. Vaak jaren nadat het orgaan of het kankerletsels verwijderd werd en de patiënt kankervrij wordt verklaard, kan borst- of prostaatkanker terugkeren in andere organen waar de kanker was uitgezaaid vooraleer die oorspronkelijk was gedetecteerd. Kanker stamcellen kunnen de reden zijn.

De rol van FGF in de normale cellcommunicatie.

Bijna elke cel in het lichaam heeft het FGF-eiwit, maar er zijn 22 verschillende types; aldus hebben de onderzoekers alle moeite om hun rol in de celcommunicatie te begrijpen. Tot voor kort was het een mysterie hoe één van de 22 verschillende types FGF door cel expressoren werden uitgezonden en ontvangen door receptoren.

In hun studies uitgebracht in juli, traceerde het team de levenscyclus van meerdere generaties van cellen om de normale paden van FGF te observeren en wat er gebeurt bij een foute communicatie.

"Dit onderzoek was een instrument bij de bepaling van de wijze waarop met FGF normaal wordt gecommuniceerd in cellen," zei Wang. "Voordat we kunnen weten wat abnormaal is, moeten we eerst vaststellen wat normaal is. Het is vooral belangrijk om te begrijpen hoe FGF werkt in normale- en kanker stamcellen."

De rol van FGF in kanker stamcellen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat FGF een belangrijke rol speelt bij borst- en prostaatkanker; dat is de reden waarom het duo besloot zich te concentreren op de rol van het eiwit.

Wang en McKeehan ontdekten de specifieke trajecten die FGF gebruikt om stamcellen te activeren of slapend te houden. Deze ontdekking heeft grote gevolgen voor de toekomst van kankertherapieën.

"Als we begrijpen hoe wij de cellen slapend kunnen houden, kunnen wij, niettegenstaande wij de aanwezigheid van kanker stamcellen moeten aanvaarden, voorkomen dat de kanker terugkomt”, aldus Wang. "Dat is wat we proberen te begrijpen. Dat is de toekomst van de behandeling van kanker."

De onderzoekers vergelijken de FGF miscommunicatie tussen de cellen met een telefoonspel waarin FGF miscommunicatie eerder slapende stamcellen in een orgaan activeert en overgaat tot miscommunicate met andere cellen in hetzelfde systeem, waardoor de kanker stamcellen zich voortplanten en andere systemen in het lichaam beïnvloeden.

Terwijl het onderzoek van Wang en McKeehan zich specifiek richt op prostaat stamcellen en prostaatkanker, zou het ook wel eens van invloed kunnen zijn op kanker in andere organen. "De huidige kankertherapieën: zoals chemotherapie en bestraling hebben alleen actief delende kankercellen als doelwit,” verklaard Wang. "Als we kunnen bepalen hoe kanker stamcellen in rust blijven en hoe ze worden geactiveerd, kunnen wij kanker genezen. Het onderzoek is nog in een heel vroeg stadium, maar we hebben hoop.”

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats