Duursporters met een laag koolhydraatdieet worden ongelooflijk vetverbranders


Excellente prestaties op een dieet met weinig koolhydraten betekent een paradigmaverschuiving in sportvoeding

Ohio State University, Columbus

In een nieuw onderzoek verbranden top-duursporters, die heel weinig koolhydraten aten, meer dan twee keer zo veel vet tijdens maximale inspanning en langdurige beoefening, als atleten die veel koolhydraten innamen – zij noteerden de hoogste vetverbrandingscores onder deze omstandigheden ooit door onderzoekers gemeten.

In dit onderzoek, het eerste met betrekking tot topsporters die gewoon waren zeer koolhydraatarm te eten, werden 20 tot de top behorende ultralangeafstandlopers in loopevenementen van 50 km, in de leeftijd van 21 tot jaar, betrokken.

"De atleten in deze groep met een laag koolhydraat dieet waren spectaculair vetverbranders," aldus hoofdonderzoeker Jeff Volek, hoogleraar menswetenschappen aan de Ohio State University. "Hun piek vetverbranding en de totale hoeveelheid vet die werd verbrand tijdens het gedurende drie uur lopen op een loopband, lag veel hoger dan de verbrandingswaarden bij atleten die gewoon waren koolhydraatrijk te eten.

"Dit betekent een echte paradigmaverschuiving in sportvoeding, en ik gebruik die term niet lichtvaardig," zei hij. "Misschien hebben is alles achterhaald en moeten we alles opnieuw onderzoeken wat we atleten de laatste 40 jaar hebben verteld, om vooral veel koolhydraten in te nemen. Het is duidelijk dat het niet zo eenvoudig is als we dachten."

De 10 atleten met een laag koolhydraatdieet gebruikten een dieet bestaande uit 10 procent koolhydraten, 19 procent eiwit en 70 procent vet. De 10 atleten met een hoog koolhydraatdieet kregen meer dan de helft van hun calorieën uit koolhydraten, in een verhouding van 59 procent koolhydraten, 14 procent eiwit en 25 procent vet.

In alle andere opzichten waren de atleten vergelijkbaar: hun elitestatus, leeftijd, prestaties, trainingshistorie en de maximale zuurstofcapaciteit. "Ze hadden allemaal dezelfde motor, om zo te zeggen," zei Volek.

De Wetenschappers registreerden tijdens een test voordurend de gasuitwisseling van de sporters om hun maximale zuurstofopname te bepalen en hun koolhydraat- en vetverbrandingswaarden te peilen. De gemiddeld piek-vetverbrandingswaarde van de ‘low-carb atleten’ lag 2,3 keer hoger dan dezelfde waarde voor de ‘high-carb atleten’: 1,5 versus 0,67 gram per minuut.

Het onderzoek werd online gepubliceerd in het tijdschrift ‘Metabolisme: Clinical and Experimental’.

Volek heeft de effecten van de ‘low-carb eten’, en meer specifiek zognaamde ketogene diëten, al jaren bestudeerd, met name in de context van obesitas en diabetes. Hij was echter altijd al geïnteresseerd in hoe een dergelijk dieet fysieke prestaties en het herstel zou vergroten. Ketogene diëten zijn diëten die de koolhydraten erin voldoende reduceren om het lichaam in staat stellen om haar vetopslag als primaire brandstofbron te gebruiken. Vermindering van koolhydraten en verhogen van de vetconsumptie leidt tot de omzetting van vet in ketonen, moleculen die gebruikt kunnen worden door cellen in het lichaam, met name de hersenen, als een alternatief voor glucose.

Het kan weken of langer duren voor het menselijk lichaam zich volledig aanpast aan een ketogeen dieet. Als low-carb atleten’ in de studie kwamen alleen de atleten in aanmerking die hun koolhydraatinname al ten minste zes maanden sterk hadden beperkt. Gemiddeld zaten ze 20 maanden op een ketogeen dieet.

"Het doel was om hun metabolische reactie bij een gestandaardiseerde inspanningstest te karakteriseren," zegt Volek. "Dit is de eerste keer dat we de kans hadden om een kijkje onder de motorkap te kijken bij atleten die al over een langere periode weinig koolhydraten aten en aan een hoge vetinname gewend waren.

Gedurende twee dagen, stelden de onderzoekers de atleten bloot aan testen om de piek-vetverbranding te bepalen tijdens een korte hoge intensiteit training en om hun stofwisselingswaarden te meten tijdens langdurige beoefening.

Op de eerste dag liepen de atleten op een loopband om hun maximale zuurstofopname en piek-vetverbrandingswaarden te bepalen. Op dag twee, renden de atleten drie uur op een loopband met een intensiteit van 64 procent van hun maximum zuurstofcapaciteit. Tijdens deze test dronken ze water, maar namen geen voeding. Van te voren consumeerden de atleten lage- c.q. hoge koolhydraatvoeding middels shakes van ongeveer 340 calorieën.

Tijdens de duurloop vertoonden de twee groepen geen significante verschillen t.a.v. zuurstofverbruik, niveau van waargenomen inspanning en calorieverbruik. De vetverbrandingswaarden tijdens de langdurige oefening van de ‘low-carb atleten’ waren echter weer ongeveer twee keer zo hoog, en de gemiddelde bijdrage van vet tijdens de oefening in de ‘low-carb’ en ‘high-carb’ groep was resp. 88 procent en 56 procent.

"De ‘low-carb lopers’ gaan verder dan wat je kunt bereiken met een goede genetica en uitgebreide training," zegt Volek. "De ‘hoge-carb lopers’ waren zeer gezond, en waren gemeten naar conventionele normen geweldig vetverbranders, maar hun piek-vetverbranding is minder dan de helft van de duursporters met ‘low-carb diëten’. Dit toont aan dat we gigantisch hebben onderschat hoeveel vet mensen kunnen verbranden. Er is een grote reservecapaciteit die alleen kan worden benut als koolhydraten worden beperkt.

"Tot nu toe, dit is een beweging van onderop geweest. Atleten zijn om het zo te zeggen op hun eigen houtje ‘tegen het graan’ ingegaan, en waren er succesvol mee. Ik denk dat het vooral begonnen in de ultra-lange-afstand wereld, omdat daar de zelf waargenomen voordelen zo hoog zijn, maar inmiddels experimenten ook veel atleten in andere disciplines en diverse teamsporten met koolhydraatbeperking, " aldus Volek.

Een andere belangrijke bevinding: Ondanks hun lage inname van koolhydraten, hadden deze vetverbrandende atleten in rust normale spierglycogeenniveaus, de opslagvorm van koolhydraten. Ze braken gedurende lange inspanning ook ongeveer dezelfde hoeveelheid glycogeen af als de ‘high-carb lopers’, en synthetiseerden tijdens het herstel dezelfde hoeveelheid glycogeen in hun spieren als de ‘high-carb atleten’.

"Dit was volkomen onverwacht, maar nu we dit hebben gezien hebben we een aantal nieuwe ideeën waarom dit het geval is. We kunnen alleen speculeren over het mechanisme wat er achter zit," aldus Volek.

Spierglycogeen werd in de jaren 1960 ontdekt als de kritisch energiebron voor atleten, wat ertoe heeft geleid dat decennia lang de nadruk op ‘high-carb diëten’ kwam te liggen om in de energiebehoeften tijdens intensieve training te voorzien. Maar Volek is van mening dat het lichaam een elegant systeem heeft om glycogeenniveaus op peil te houden, zelfs wanneer koolhydraten in het dieet worden beperkt.

"De blauwdruk om 'vet- of keto-aangepast' te worden ligt hard vast in onze genetische code. Het de traditionele 'gezonde' voedingsdiëten, met koolhydraten als de dominante voedingsstof, voorkomen dat dit alternatieve metabolische ‘besturingssysteem’ ooit opstart.

"Het beperken van koolhydraten kan het programma opnieuw opstarten en ervoor zorgen dat veel atleten verbeterde gezondheid- en prestatieniveaus bereiken", zegt hij.

Vertaling: Frits Suntjens


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats