Slijm – de eerste verdedigingslinie


Universiteit van LUND

Een wond waaraan gelikt wordt heelt sneller – dit is niet zomaar een bakerpraatje, maar wetenschappelijk bewezen. Ons speeksel bestaat onder andere uit water en slijm en het slijm speelt een belangrijke rol. Het stimuleert witte bloedcellen om een goede verdediging op te zetten tegen indringers, aldus een groep onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden, samen met collega’s uit Kopenhagen en Odense in Denemarken.

“Witte bloedcellen bevinden zich onder andere in het mondslijmvlies, en zij vormen de eerste verdedigingslinie van het lichaam tegen infecties. Het slijm in de mond zorgt ervoor dat witte bloedcellen een ‘net’ uitwerpen dat bacteriën vangt”, legt Ole Sørensen van de afdeling Infectiegeneeskunde.

Dit mechanisme van het zetten van een val is op zichzelf niet nieuw – het werd voor het eerst ongeveer 10 jaar geleden ontdekt. Maar de onderzoeksgroep in Lund toont nu aan dat vooral de vangnetten in het mondslijmvlies speciale eigenschappen hebben. Deze netten zijn veel beter in het vangen en doden van bacteriën dan de netten die door witte bloedcellen worden gemaakt in andere delen van het lichaam.

“Het schijnt juist het slijm in het speeksel te zijn dat witte bloedlichaampjes stimuleert om deze effectieve netten van DNA en eiwitten te vormen”, zegt Ole Sørensen.

De onderzoekers zagen ook dat patiënten met twee ziektes, die beide zweren in de mond veroorzaken, speeksel ontberen dat in staat is om de aanzet te geven tot het vormen van een succesvol net. Eén van deze ziektes is afteuze stomatitis (mondaften), een veelvoorkomende aandoening, waarbij iemand vaak zweren in de mond en op de lippen krijgt. In de beste gevallen zijn de zweertjes klein en genezen ze binnen een week, maar ze kunnen ook groot zijn en het kan langer duren.

De tweede ziekte is de ziekte van Behçet, die in Scandinavië niet veel voorkomt, maar in het oostelijke Middellandse zeegebied en verder oostelijk wel. Deze ziekte veroorzaakt problemen in de mond, zowel als aan de genitaliën en in de ogen.

“We kunnen niet vaststellen dat deze ziektes worden veroorzaakt doordat het slijm niet in staat is de witte bloedcellen aan te zetten tot het maken van efficiënte vangnetten. Er kan ook een andere, onderliggende oorzaak zijn voor de zweren en de veranderingen in het speeksel, zegt Ole Sørensen. Hij hoopt het onderzoek naar de verbanden te kunnen voortzetten.

Zolang de onderliggende oorzaak van de ziekte niet bekend is, is er ook geen compleet effectieve geneeswijze. Er wordt mensen met mondaften vaak aangeraden om speciale mondwaters en tandpasta te gebruiken. Mensen met de ziekte van Behçet krijgen ontstekingsremmende middelen. De nieuwe kennis over de netten die gevormd worden door het slijm, kan in de toekomst misschien leiden tot nieuwe medicijnen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats