'Paleo' slaap? Sorry, de oud historische mens kreeg niet meer Zzzzs dan wij…


Het is verleidelijk om te geloven dat men vandaag aan de dag niet genoeg slaapt, het bestaan zoals wij het kennen in onze goed verlichte huizen met schetterende televisies, zoemende mobiele telefoons, en een goed gebruikt koffiezetapparaat in elke keuken. Maar nieuw bewijs heeft gemeld in de Cell Press tijdschrift Current Biology op 15 oktober, dat het blijkt dat drie historische groepen van jager-verzamelaars - in verschillende delen van de wereld, het zonder een van deze verlokkingen van het moderne leven moeten doen en niet meer slaap krijgen dan wij.

Die traditionele mensen slapen gemiddeld iets minder dan 6,5 uur per nacht. Ze doen niet regelmatig dutjes. Ze gaan ook niet slapen voor het donker. Met andere woorden, hun slaapgewoonten zijn niet zo heel verschillend aan de onze, hoewel ze meestal wakker worden voordat de zon opkomt.

"De korte nachtrust van deze populaties bestrijdt de overtuiging dat slaap sterk gereduceerd is in de 'moderne wereld," zegt Jerome Siegel van de Universiteit van Californië, Los Angeles. "Dit heeft belangrijke gevolgen voor de gedachte dat we slaappillen nodig zouden hebben, omdat de slaapduur gedaald is met zijn natuurlijke niveau 'door het wijdverbreide gebruik van elektriciteit, tv, internet en ga zo maar door."

Om grip te krijgen op hoe de mensen sliepen voor de moderne tijd, keken Siegel en zijn collega's naar de drie traditionele menselijke jager-verzamelaar samenlevingen: de Hadza Tanzania, de San van Namibië, en de Tsimane van Bolivia. De onderzoekers namen de slaapgewoonten de klok rond op van 94 personen om de gegevens van 1165 dagen in z’n geheel te verzamelen.

Wat ze ontdekten was een verrassende gelijkenis in de drie groepen. "Ondanks de gevarieerde genetica, geschiedenis, en milieu, zagen we dat alle drie de groepen een vergelijkbaar slaap ritme laten zien, wat erop wijst dat ze in de kern menselijke slaap patronen tot uitdrukking brengen, waarschijnlijk kenmerkend voor het historische tijdperk van de Homo sapiens", zegt Siegel.

De slaapduur van de groep lag gemiddeld tussen 5,7 en 7,1 uur, met tussen de 6,9 ​​en 8,5 uur tussen het begin en het einde van de slaapperiode. Deze getallen zijn aan de lage kant van de duurtijd die gemeld zijn in "industriële samenlevingen."

Jager-verzamelaars slapen een uur meer in de winter dan in de zomer. Hoewel het hen aan elektrisch licht ontbrak, ging geen van de groepen slapen voor zonsondergang. Gemiddeld bleven ze iets meer dan drie uur op na zonsondergang en werden wakker voor zonsopgang.

Het blijkt dat hun slaapduur meer te maken had met de temperatuur dan met het licht. Die oude groepen gingen al slapen als de temperatuur daalde en sliepen in het koudste deel van de nacht.

Er is een belangrijke manier waarop jager-verzamelaars niet zoals wij zijn: heel weinig van hen lijden aan chronische slapeloosheid - een veel voorkomende klacht in de Verenigde Staten. Dat roept een interessante mogelijkheid op, zeggen de onderzoekers.

"Het nabootsen van de natuurlijke omgevingsaspecten, die door deze groepen ervaren wordt, zouden effectief kunnen zijn bij de behandeling van bepaalde moderne slaapstoornissen, vooral slapeloosheid, een aandoening die meer dan 20 procent van de Amerikaanse bevolking treft," aldus Siegel.

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats