Hoe de hersenen slaap reguleren


De structuur van de hersenen genereert slaapkernen in de hersens

MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Slaap wordt gewoonlijk beschouwd als een alles-of-niets staat: de hersenen zijn ofwel geheel wakker ofwel geheel in slaap. Neurowetenschappers van het MIT hebben echter ontdekt dat een hersencircuit ervoor kan zorgen dat kleine delen van de hersenen in slaap vallen of minder alert worden, terwijl de rest van de hersenen wakker blijft.

Dit circuit komt voort uit een hersenstructuur die bekend staat als de thalamische netvormige kern (TNK), die signalen doorgeeft aan de thalamus en vervolgens aan de hersenschors, met inbegrip van kernen van de langzame oscillerende hersengolven die kenmerkend zijn voor een diepe slaap.

Langzame trillingen vinden tevens plaats gedurende coma’s of algemene anesthesie, en worden in verband gebracht met verminderde prikkeling. Bij voldoende TNK-activiteit kunnen deze golven het gehele brein overnemen.

Onderzoekers menen dat de TNK de hersens kan helpen nieuwe herinneringen te bestendigen door langzame golven te coördineren tussen verschillende delen van de hersenen, waardoor ze gemakkelijker informatie kunnen uitwisselen.

“Gedurende de slaap hebben wellicht specifieke hersengebieden tegelijkertijd langzame golven, aangezien zij informatie met elkaar moeten uitwisselen, terwijl dat niet het geval is bij andere”, aldus Laura Lewis, onderzoeksmedewerkster bij MIT, Department of Brain and Cognitive Sciences en een van de toonaangevende auteurs van de nieuwe studie gepubliceerd in eLife.

De TNK is wellicht ook verantwoordelijk voor datgene wat er gebeurt in de hersenen wanneer mensen die slaap ontberen een kortstondige sensatie hebben alsof ze in trance zijn, terwijl ze wakker trachten te blijven, volgens de onderzoekers.

Een andere vooraanstaande auteur van deze studie is Jakob Volgts, een promovendus aan de MIT in hersenwetenschap en cognitieve wetenschap. Leidinggevende auteurs zijn Emery Brown, de Edward Hood Taplin Professor of Medical Engineering and Computational Neuroscience aan het MIT and een anesthesist aan het Massachusetts General Hospital, en Michael Halassa, assistent-professor aan de New York University.

Andere auteurs zijn onderzoeksmedewerker Matthew Wilson van het MIT Francesco Flores en Matthew Wilson, de Sherman Fairchild Professor in neurobiologie en lid van het Picower Istitute for Learning and Memory van het MIT.

Vertaling: Els Scholtens


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats