Studie toont dat slaap ons geheugen beter toegankelijk maakt


Universiteit van Exeter

Slapen beschermt herinneringen niet alleen van wordt vergeten, het maakt het ook gemakkelijker om er toegang toe te krijgen, blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Exeter en het Baskische centrum voor cognitie, hersenen en taal. De bevindingen suggereren dat we na het slapen meer kans hebben om feiten die we niet konden onthouden terug te halen, die we niet konden herinneren terwijl we nog wakker waren.

In twee gevallen waarbij patiënten informatie vergaten over een periode van 12 uur wakker zijn, bleek dat een nacht slaap toegang tot stukjes geheugen bevorderde die in eerste instantie te zwak waren om terug te halen.

Het onderzoek, vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Cortex, onderzocht herinneringen aan nieuwe, verzonnen woorden geleerd ofwel voorafgaand aan een nachtrust, of een gelijkwaardige periode van waakzaamheid. Proefpersonen werd gevraagd om woorden te herhalen onmiddellijk na de blootstelling, en dan weer na de periode van slaap of wakker zijn.

Het belangrijkste verschil was tussen die woord herinneringen die de deelnemers konden herinneren aan zowel de onmiddellijke test en de 12-uurs hertest, en die niet onthouden bij de test, maar uiteindelijk herinnert bij de hertest.

De onderzoeker ontdekte dat, in vergelijking met overdag tijdens wakker zijn, slapen hielp niet op te roepen herinneringen te redden, meer dan geheugenverlies voorkomen.

Nicolas Dumay van de Universiteit van Exeter legt uit:.. "Slaap verdubbelt bijna onze kansen op herinneren van eerder niet oproepbaar materiaal. De post-slaap boost in de toegankelijkheid van het geheugen kan erop wijzen dat sommige herinneringen 's nachts worden aangescherpt. Dit ondersteunt de gedachte dat, tijdens de slaap, we actief informatie repeteren gemarkeerd als belangrijk. Meer onderzoek is nodig naar de functionele betekenis van deze repetitie en of het bijvoorbeeld mogelijk wordt geheugen toegankelijker te maken in een breder scala van contexten, dus waardoor ze nog nuttiger worden. '

Het gunstige effect van de slaap op het geheugen is goed ingeburgerd, en slapen als fenomeen is bekend om ons te helpen herinneren aan de dingen die we deden, of de vorige dag hoorden. Het idee dat geheugens ook kan worden aangescherpt en levendiger en toegankelijker gemaakt kan worden over de nacht is echter nog niet volledig onderzocht.

Dr Dumay gelooft dat de geheugen boost vanuit de hippocampus komt, een innerlijke structuur van de temporale kwab, waarbij onlangs gecodeerde afleveringen opengeritst worden en worden afgespeeld naar gebieden van de hersenen die oorspronkelijk betrokken waren bij hun waarneming - dit zou het onderwerp leiden naar effectieve re-ervaring van de grote evenementen van de dag.

Nicolas Dumay is een experimenteel psycholoog aan de universiteit van Exeter en een ere-stafwetenschapper bij het Baskische Centre for Cognition, Brain and Language (BCBL), in Spanje.

"Slaap beschermt niet alleen tegen verlies van herinneringen, het maakt hen ook beter toegankelijk 'is gepubliceerd in het tijdschrift Cortex.

Vertaald door Ingrid Graafland


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


 


Ontvang gratis de Leefbewust nieuwsbrief en ebook


 

 


Terug naar het hoofdmenu


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats