Een slaaptekort kan heftige traumatische herinneringen verminderen


Een goede nachtrust daarentegen kan een verkeerde reactie op een trauma zijn.

Een goede nachtrust wordt al lang aanbevolen voor personen met een traumatische ervaring. Maar een door Oxford University geleid onderzoek biedt voorlopig experimenteel werk, dat suggereert dat een goede nachtrust eigenlijk het tegenovergestelde effect kan bereiken.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het door Oxford Wellcome Trust gefinancierde Slaap en Circadiane Instituut voor Neurowetenschappen (SCNi) en gepubliceerd in het tijdschrift Slapen, bleek dat slaaptekort het samen brengen van herinneringen aan experimentele trauma’s voorkomt (emotionele filmfragmenten in het onderzoek), en een reductie van de mate van flashbacks ervaren.

Dr Kate Porcheret, van Oxford Nuffield afdeling Klinische Neurowetenschappen, zegt: "We wilden zien wat het effect van slaapgebrek is op de ontwikkeling van traumatische herinneringen - wat in een klinische term een flashback wordt genoemd. Na het tonen van een film met heftige, analogisch traumatische scenes , aan de deelnemers, werden de deelnemers in de testomgeving wakker gehouden of naar huis gestuurd voor normale nachtrust in hun eigen bed.’

Elke testpersoon hield een dagboek bij, waarin ze elke traumatische herinnering, hoe vluchtig ook, moesten omschrijven en voorzien van zoveel mogelijk informatie zodat het onderzoeksteam kon onderzoeken of de herinneringen/beelden gekoppeld waren aan de film.

Dr Katharina Wulff, van de SCNi, zegt: 'De testgroep met het slaapgebrek had minder flashbacks na het zien van de film met heftige scenes dan de testgroep die een normale nachtrust had gehad. Beide groepen hadden wel meer ongewenste/onvrijwillige herinneringen in de eerste twee dagen na het zien van de film, maar deze verminderden wel in aantal in de daaropvolgende dagen.

Het is bekend dat slaap de prestaties van het geheugen verbeterd met inbegrip van het emotionele geheugen maar er kan een moment zijn dat herinneringen op deze manier ongewenst zijn.

Het onderzoeksteam benadrukt dat er nog verder onderzoek nodig is, aangezien er momenteel nog onvoldoende kennis over real-life traumatische herinneringen en de impact op de flashbacks van het geheugen in relatie met de rol van slaap- gebrek is onderzocht in een testomgeving.

Dr Porcheret voegt toe: "Het vinden van de correlatie tussen slaap en het trauma zal meer inzicht geven in een betere zorg voor getraumatiseerden. Dit zijn belangrijke onderzoeksvragen die nog verder moeten worden onderzocht. Zo is het nog steeds gebruikelijk dat patiënten sedativa ontvangen na een traumatische gebeurtenis, zodat ze beter kunnen slapen, ook al weten we al dat dit voor een aantal zeer getraumatiseerden een verkeerde aanpak kan zijn. Daarom is er meer onderzoek nodig naar de reactie op psychologische trauma’s en de beïnvloeding van slaap- als ook gebrek in experimentele en klinische instellingen.

Vertaling: Anika Hoogstrate


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats