Toegang tot elektriciteit wordt gekoppeld aan verminderde slaap


Geef de schuld aan smartphone waarschuwingen, constante connectiviteit en een stortvloed van media voor het gebrek aan slaap in onze samenleving. Maar de oorzaak waarom we nu minder slapen dan onze voorouders komt door een veel eenvoudiger reden: kunstlicht.

Nieuw onderzoek vergelijkt de levensomstandigheden van de traditionele jager-verzamelaar met een meer moderne setting. Het blijkt dat de toegang tot kunstlicht en elektriciteit de hoeveelheid slaap die mensen elke nacht krijgen heeft verkort. Het onderzoek, gepubliceerd online op 18 juni in het Journal of Biological Rhythms, is de eerste studie om deze relatie in het veld te documenteren.

"Alles wat we vonden onderschrijft wat we uit laboratorium of interventiestudies voorspelden, waarin onderzoekers bepaalde aspecten van blootstelling aan licht manipuleerden. Maar dit is de eerste keer dat we hebben gezien dat dit opgaat in een natuurlijke omgeving," zei leidende auteur Horacio de la Iglesia , een hoogleraar biologie aan de universiteit van Washington.

De onderzoekers vergeleken twee traditioneel jager-verzamelaars gemeenschappen die bijna identieke etnische en sociaal-culturele achtergronden hebben, maar in één belangrijk aspect verschillen - toegang tot elektriciteit. Ze wilden zien of met alle andere factoren terzijde, elektriciteit de slaap van mensen zou beïnvloeden tijdens een gemiddelde week in zowel de zomer als in de winter.

Ze vonden dit zeldzame scenario in het noordoosten van Argentinië, met twee Toba / Qom inheemse gemeenschappen ongeveer 50 kilometer (31 mijl) van elkaar wonend. De eerste heeft 24 uur per dag gratis toegang tot elektriciteit en kan op elk moment verlichting aan doen, terwijl de tweede geen elektriciteit heeft, bron is enkel op basis van natuurlijk licht.

In hun gebruikelijke dagelijkse routines, sliep de gemeenschap met elektriciteit ongeveer een uur minder dan hun tegenhangers zonder elektriciteit. Deze kortere nachten waren vooral te wijten aan mensen die de optie hadden verlichting in te schakelen en later naar bed te gaan hadden, vonden de onderzoekers. Beide gemeenschappen sliepen langer in de winter en gedurende minder uren in de zomer.

Hoewel dit onderzoek plaats vond in 2012-2013, kan het slaap-patroon verschil waargenomen tussen de gemeenschappen worden gezien als een voorbeeld van hoe onze voorouders waarschijnlijk hun slaap gedrag aangepast hebben toen levensomstandigheden veranderden en elektriciteit beschikbaar kwam, zei de la Iglesia.

"Deze studie presenteert op een bepaalde manier een proxy van wat er gebeurde met de mensheid toen we bewogen van de jacht en het verzamelen naar de landbouw en uiteindelijk naar onze geïndustrialiseerde samenleving," zei hij. "Alle effecten die we vonden zijn waarschijnlijk een onderschatting van wat we in sterk geïndustrialiseerde samenlevingen zouden zien waar onze toegang tot elektriciteit onze slaap enorm heeft verstoord."

De onderzoekers bezochten elke gemeenschap voor een week tijdens de zomer en winter, en plaatsten armbanden op de pols van elke studie deelnemer om de activiteit te controleren. Deze apparaten kunnen kleine veranderingen in positie te bepalen, waardoor een stille pols over een langere periode impliceert dat de persoon slaapt.

De deelnemers hielden ook slaap dagboeken bij tijdens de studie periode, waarin ze noteerden welke tijden ze naar bed gingen en wakker werden, alsmede alle dutjes gedurende de dag. Deze informatie werd vooral gebruikt om de gegevens verzameld uit de polsbandjes te bevestigen.

Zelfs in het sub-tropische Argentinië, waar de verschillen tussen zomer en winter daglicht uren ongeveer twee en een half uur variëren op zijn hoogst, sliepen de studie deelnemers natuurlijk meer in de winter. In een hoge-breedtegraad plaats zoals Seattle, is het verschil in daglicht tussen zomer en winter bijna acht uur.

Deze bevindingen suggereren dat er een biologische invloed bij mensen speelt die meer slapen in de donkere wintermaanden vereist.

"We hebben de neiging om te denken dat we geïsoleerd zijn van seizoensgebonden effecten, hoewel we weten dat dit wel het geval is voor vele dieren," zei de la Iglesia. "Ik denk dat het nog steeds ingebed zit in onze biologie, zelfs als we zo veel doen als we kunnen om dat verschil tussen zomer en winter te verdoezelen."

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat kunstlicht onze circadiane klok en slaap-waak cyclus kan verstoren, ze effectief te onderdrukken wanneer we in de avond de verlichting inschakelen. De onderzoekers hebben dit gedocumenteerd uit hun observatie studie, en ze zijn van plan om vervolgens te kijken naar de vraag of het later in slaap vallen en minder slapen in de gemeenschap met de elektriciteit het gevolg is van een verschuiving in de biologische klok, door het meten van melatonine niveaus in de twee gemeenschappen.

Ze zijn ook van plan om de effecten die de maancyclus kan hebben op het slaappatroon te bestuderen.

Vertaald door Ingrid


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats