Mindfulness meditatie lijkt te helpen om de kwaliteit van de slaap te verbeteren


Mindfulness meditatie heeft in de praktijk tot een betere kwaliteit van slaap geleid voor de volwassen oudere met een matige verstoring van de nachtrust in een klinische trial waarin meditatie tot een meer gestructureerde programma gericht werd op het veranderen van slechte slaapgewoonten en het vaststellen van een bedtijd routine, volgens een artikel online door JAMA Internal Medicine gepubliceerd.

Slaapstoornissen zijn een zorg voor de medische volksgezondheid tijdens de veroudering van onze bevolking. Naar schatting hebben 50 procent van de personen van 55 jaar en ouder een soort slaapprobleem. Matige slaapstoornissen bij ouderen worden geassocieerd met hogere niveaus van vermoeidheid, stemmingsstoringen, zoals depressie symptomen en een verminderde kwaliteit van leven, volgens de studie achtergrond.

David S. Black, Ph.D., MPH, van de University of Southern California, Los Angeles, en medeauteurs voerde de kleine klinische studie in Los Angeles in 2012 uit en hun analyse omvatte 49 personen (gemiddelde leeftijd 66). Het onderzoek omvatte 24 personen die hebben deelgenomen aan een gestandaardiseerde bewustzijnspraktijken (MAP's) interventie en 25 personen die hebben deelgenomen aan een slaaphygiëne onderwijs (SHE) interventie. Verschillen tussen de groepen werden gemeten met behulp van de Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), een veel gebruikte zelf-rapportage vragenlijst van slaapstoornissen.

Deelnemers in de MAP groep verbeterden ten opzichte van die in de SHE groep. De MAP groep had bij aanvang gemiddeld PSQI scores van 10.2 en 7.4 na de interventie. De SHE groep had gemiddeld PSQIs van 10,2 bij aanvang en 9.1 na de interventie, toonden de studieresultaten aan. De MAP groep toonde ook verbetering ten opzichte van de SHE-groep op secundaire maatregelen tegen symptomen van slapeloosheid, symptomen van depressie, vermoeidheid interferentie en de mate van vermoeidheid. Hoewel er tussen de groepen niet gekeken werd naar verschillen in angst, stress of inflammatoire signalering, een dalende maatstaf in beide groepen gedurende de tijd.

"Volgens onze bevindingen, lijkt mindfulness meditatie een rol te hebben in de aanpak van de overheersende last die slaapproblemen onder de volwassen oudere met zich meebrengt door hun matige slaapstoornissen en tekortkoming in het functioneren overdag te verbeteren, met korte-termijn effecten die gelijke tred houden met de status quo van de klinische behandeling in de benadering van slaapproblemen. ... Gezien het feit dat gestandaardiseerde mindfulness programma’s kant en klaar worden geleverd in veel gemeenschappen, lijken de verspreide inspanningen niet als barrière opgeworpen te worden. ... in afwachting van de antwoorden op deze bevindingen, lijken gestructureerde mindfulness mediation trainingen een zekere mate van klinische bruikbaarheid te hebben in de matige slaapproblemen en slaap-gerelateerde moeilijkheden overdag bij de volwassenoudere, "concludeert de studie.

Persbericht: http://www.jamamedia.org

Vertaling: Shanti Onneweer



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats