Lang slapen en hoge bloedkoperwaarden gaan hand in hand


UNIVERSITEIT VAN OOST FINLAND

Personen die minder dan 6 uur of meer dan 10 uur slapen lijden vaker aan lichte ontstekingen dan degenen die 7-8 uur per nacht slapen. Dit werd vastgesteld tijdens een studie van de unversiteit van Oost Finland, toegespitst op de gezondheid en levensstijl van mannen van middelbare leeftijd.

"Eerdere studies hebben een relatie aangetoond tussen minder slaap en lichte ontstekingen," zegt Maria Luojus, MHSc, een van de studie onderzoekers.

Bovendien komen lichte ontstekingen voor bij mensen met overgewicht, depressie en diabetes.

Het is voor het eerst dat een studie het verband analyseert tussen slaapduur en serum micronutriënt concentraties in een grote steekproef, en er werd een relatie gevonden tussen een hoog serum koper concentratie en lange slaapduur. Serum micronutriënt concentraties worden beïnvloed door veel factoren, inclusief iemands algehele gezondheid en eetpatroon.

"Gebaseerd op deze studie is het echter onmogelijk om te zeggen of lang slapen resulteert in hoge serum koper concentraties of vice versa," zegt Luojus.

Er bestaat een vermoeden dat hoge serum koper concentraties in verband staan met pro-oxidatieve stress.

"Pro-oxidatieve stress komt voor bij veel chronische ziekten, zoals kransslagaderaandoeningen. Desalniettemin bleven de resultaten onveranderd toen rekening gehouden werd met cardiovasculaire ziekten van de onderzoeksdeelnemers. Het verband tussen serum koper concentraties en slaapduur bleef hetzelfde, onafhankelijk van cardiovasculaire ziekten," zegt Luojus.

Behalve de leeftijd van de studiedeelnemers, werd in de gegevensanalyse rekening gehouden met cumulatieve rookgewoonten, alcoholgebruik, depressieve symptomen, lichaamsbeweging en metabool syndroom.

###

Aan de studie deden 2.682 mannen mee, woonachtig in oost Finland, participerend in de Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor (KIHD) studie. De KIHD studie van de universiteit van Oost Finland in het Institute of Public Health and Clinical Nutrition loopt sinds 1984.

Vertaling: Ellen Lam



- Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel -


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats