Nieuw onderzoek bevestigt verband tussen gebrek aan slaap en ziek worden


CARNEGIE MELLON UNIVERSITY, Pittsburgh, Pennsylvania, Verenigde Staten

Lange tijd hebben wetenschappers voldoende slaap geassocieerd met een goede gezondheid. Nu hebben ze het bevestigd.

Sheldon Cohen, van de Carnegie Mellon Universiteit in Pennsylvania, ontdekte in 2009 dat er een verband is tussen onvoldoende slaap en een grotere kans om een verkoudheid op te lopen.

Cohen, die al jaren de psychologische factors die bijdragen aan ziekte bestudeert, beoordeelde de slaapduur en het efficientieniveau die de deelnemers van het onderzoek zelf hadden bijgehouden. Vervolgens werden de deelnemers bloot gesteld aan een vaak voorkomend verkoudheidsvirus.

Cohen, professor in de psychologie, en onderzoekers van de Universiteit van California en de Universiteit van Pittsburgh Medisch Centrum hebben bevestigd dat er verband is tussen onvoldoende slaap en een grotere kans op ziek worden.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke blad Sleep hebben de onderzoekers een objectieve meetmethode gebruikt om te laten zien dat mensen die zes uur of minder per nacht sliepen een ruim vier keer zo grote kans hebben om een verkoudheid op te lopen dan diegenen die meer dan zeven uur per nacht sliepen.

Aric Prather, van de Universiteit van California, en hoofdauteur van het artikel, zei dat de bevindingen bijdragen aan steeds meer bewijs voor hoe belangrijk slaap is voor de gezondheid.

"Het gaat verder dan je suf of geïrriteerd voelen," zegt Prather. "Niet genoeg slaap krijgen beïnvloedt je fysieke gezondheid."

Cohen's laboratorium is bekend om het gebruik van vaak voorkomende verkoudheidsvirussen om daarmee veilig onderzoek te doen hoe uiteenlopende factoren de mogelijkheid van het lichaam beïnvloeden om te genezen van ziekten.

Prather benaderde Cohen over de mogelijkheid om slaap en de vatbaarheid voor verkoudheid te onderzoeken d.m.v. van data die eerder verzameld werd in een recente studie waar de deelnemrs sensoren droegen waarmee de slaap objectief gemeten kon worden.

"We hebben eerder gewerkt met Dr Prather en waren opgewonden over de mogelijkheid om een expert in het effect van slaap op de gezondheid de leiding te laten nemen om zodoende een antwoord te vinden op deze belangrijke vraag", zegt Cohen.

Voor de studie hebben 164 volwassen twee maanden lang onderzoek ondergaan, er zijn vragenlijsten beantwoord en interviews afgenomen zodat een referentiestand opgesteld kon worden voor factoren zoals stress, temperament, alcohol en roken.

De onderzoekers hielden ook de slaappatronen van de deelnemers bij door gebruik te maken van een sensor die de duur van de kwaliteit en de slaap meette gedurende de nacht.

Vervolgens werden de deelnemers afgezonderd in een hotel waar zij een verkoudheidsvirus in hun neus gedruppeld kregen. Ze werden een week lang in de gaten gehouden en dagelijks werden er slijmmonsters genomen.

De onderzoekers zagen dat diegenen die minder dan zes uur per nacht sliepen 4.2 maal grotere kans hadden een verkoudheid op te lopen dan diegenen die zeven uur of meer sliepen. Voor diegenen die minder dan vijf uur slapen was de kans zelfs 4,5 maal zo groot.

"Slaap heeft meer invloed dan alle andere gemeten factoren", zegt Prather. "Het maakt niet uit hoe oud mensen zijn, hoe hoog hun stresslevel is, hun ras, opleiding of inkomen. Het maakt niet uit of ze roken. Als al deze zaken mee gerekend worden is de slaap statistisch gezien de belangrijkste factor en een overweldigende sterke voorspeller voor de ontvankelijkheid van het verkoudheidsvirus".

Volgens Prather laat deze studie het risico van chronisch slaapgebrek beter zien dan experimenten waarbij de onderzoekers de deelnemers kunstmatig onthouden van slaap omdat deze studie gebaseerd is op het normale slaapgedrag gedurende een week van de deelnemers.

"Dit zou dus een typische week kunnen zijn in het verkoudheidsseizoen".

De studie bewijst nog een keer dat slaap, te zamen met dieet en beweging, cruciaal is voor de volksgezondheid. Maar het is nog steeds een uitdaging om mensen te overtuigen dat ze meer moeten slapen.

"In onze drukke cultuur is redelijk wat trots op weinig slapen en toch veel doen," zegt Prather. "We hebben meer onderzoek nodig zoals dit om te overtuigen dat slaap een cruciaal onderdeel is van ons welzijn".

Vertaling: Inge van Delft



[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats