Middagdutjes verlagen bloeddruk en medicijnen


Volgens onderzoek gepresenteerd op het ESC Congres door Dr Manolis Kallistratos, een cardioloog in Asklepieion Voula General Hospital in Athene, Greece, doen middagdutjes de bloeddruk dalen en verminderen aldus het voorschrijven van bloeddrukverlagende medicijnen.

"Hoewel William Blake zegt dat het beter is om te denken in de ochtend, te handelen op de middag, ’s avonds te eten en 's nachts te slapen, blijkt dat een middagdutje gunstige effecten heeft,” zei Dr Kallistratos. "Twee invloedrijke Britse premiers waren aanhangers van een middagdutje. Winston Churchill zei dat we ergens tussen de lunch en het avondeten moesten slapen terwijl Margaret Thatcher niet wilde gestoord worden rond 15 u.. Volgens onze studie hadden ze gelijk omdat middagdutjes onze bloeddruk verlagen en het voorschrijven van het aantal bloeddrukverlagende medicijnen verminderen. "

Hij voegde eraan toe: “Middagslaap is een bevoorrechte gewoonte geworden tengevolge van het negen tot vijf arbeidssysteem en de dagelijkse intensieve routine. Maar is het alleen een gewoonte of is het ook heilzaam?"

Het doel van deze prospectieve studie was het beoordelen van het effect van de middagslaap op de bloeddruk (BD) spiegels bij hypertensieve patiënten. De studie omvatte 386 patiënten van middelbare leeftijd (200 mannen en 186 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 61,4 jaar) met arteriële hypertensie. De volgende metingen werden uitgevoerd bij alle patiënten: duur middagslaap (in minuten), BD op kantoor, 24 uurs ambulante BD, polsslagsnelheid, 2 leefgewoonten, body mass index (BMI) en een volledig echocardiografisch onderzoek en 3 BD metingen zowel diastolisch als systolisch.

Na correctie voor andere factoren die van invloed kunnen zijn op de BD, zoals leeftijd, geslacht, BMI, rookgedrag, zout- en alcoholgebruik, lichaamsbeweging, koffie- en theegebruik, vonden de onderzoekers dat middagdutters een 5% lagere gemiddelde 24 uurs ambulante systolische bloeddruk (6 mmHg) hadden ten opzichte van de niet slapers. Hun gemiddelde systolische BD uitslagen lagen 4% lager (5 mmHg) toen ze wakker werden en 6% lager terwijl ze ’s nachts sliepen (7 mmHg) dan bij niet slapers' s middags.

Dr. Kallistratos zei: "Hoewel de gemiddelde daling van de BD laag lijkt, moet worden vermeld dat reducties van 2 mmHg in systolische bloeddruk het risico van cardiovasculaire problemen kunnen verminderen met 10%."

De onderzoekers vonden ook dat de polsslag bij middagslapers 11% lager was en de linker atrium diameter 5% kleiner was. "Deze bevindingen suggereren dat middagslapers hun hart en slagaders minder belasten,” zei Dr Kallistratos.

De duur van de slaap 's middags werd geassocieerd met de belasting door arteriële hypertensie. Patiënten die ’s middags 60 minuten sliepen hadden 4 mmHg lagere systolische 24 uurs gemiddelde BD resultaten in vergelijking met niet slapers.

Dr. Kallistratos zei :. "Onze studie toont aan dat niet alleen de middagslaap invloed heeft op de bloeddruk maar hoe langer de slaap is hoe gunstiger. Middagslapers hadden grotere dalingen in de bloeddruk tijdens de nachtslaap wat resulteert in betere gezondheidsresultaten. Wij vonden dat hypertensieve patiënten die ’s middags sliepen minder antihypertensiva nodig hadden in vergelijking met degenen die 's middags niet sliepen. "

Hij concludeerde: "Wij vonden dat de middagslaap een lagere 24-uurs bloeddruk, een verlaging van de BD tijdens de nacht, en minder schade aan de bloedvaten en het hart voor gevolg heeft. Hoe langer de middagslaap, hoe lager de systolische bloeddruk niveaus met als gevolg minder gebruik van geneesmiddelen voor het verlagen van de bloeddruk. "

Vertaling: Andre Teirlinck

 


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats