Het verminderen van schoolbusvervuiling verbetert de gezondheid van kinderen


Het gebruik van schone brandstof en maatregelen om de brandstofvervuiling in schoolbussen tegen te gaan, voor de 25 miljoen kinderen die iedere dag gebruik maken van deze bussen, resuleert in 14 miljoen minder gevallen van schoolverzuim per jaar, gebaseerd op een studie van de Universiteit van Michigan en de Universiteit van Washington.

Dit onderzoek is vermoedelijk het eerste onderzoek dat de individuele impact meet op kinderen van het overheidsbesluit om uitstoot van diesel te verminderen. Onderzoekers ontdekten verbeterde gezondheid en minder verzuim, hoofdzakelijk onder kinderen met astma.

De overstap naar diesel met een laag zwavelgehalte vermindert het aantal ontstekingen in de longen met 16% over de hele groep, en 20 tot 31 % bij kinderen met astma, afhankelijk van de ernst van hun aandoening.

De landelijke overstap op schonere diesel en het gebruik van schone lucht technologieën in schoolbussen verlaagt de concentratie van deeltjes in de lucht met 50%, zegt Sara Adar, de hoofdauteur van de studie. Belangrijk is dat onze studie nu al gezondheidsverbeteringen laat zien door deze aanpassingen.

Ondanks dat deze studie zich alleen richt op schoolkinderen, zegt Adar dat het makkelijk voor te stellen is dat deze voordelen ook opgaan voor andere groepen, zoals reizigers van openbare stadsbussen, beroepschauffeurs en voor mensen die wonen in gebieden waar veel dieselverkeer rijdt. Het onderzoek van het team verscheen in de online versie van The American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Het agentschap voor milieubescherming m.b.t de landelijke schone diesel campagne, adviseert de produktie van schonere diesel en strengere uitstootregels voor dieselvoertuigen van na 2006. Het verstrekte ook subsidies om te financieren dat oudere dieselmotoren werden vervangen, het aanpassen van landbouwvoertuigen tot consumentenvervoer en van schoolbussen tot openbaar vervoer. Van 2008 tot 2010 werden bijna 20.000 schoolbussen aangepast of vervangen om de hoeveelheid fijnstof en stikstofoxide in de lucht te verminderen. De onderzoekers volgden 275 basisschoolleerlingen uit Washington ,die gebruik maakten van de schoolbussen, voor en na de invoer van schonere diesel en betere technologieën. De luchtvervuiling werd gemeten tijdens 597 ritten op 188 schoolbussen van 2005 tot 2009.

Technische mensen bezochten maandelijks de scholen om metingen te doen m.b.t long functie en ontstekingen. Ook het schoolverzuim werd gerapporteerd.

Over de periode van 4 jaar, werd de busvloot van 2 schooldistricten uitgerust met speciale uitstoot apparatuur of met andere brandstof. Sommige werden uitgevoerd met diesel oxidatie Katalysatoren of met gesloten ventilatiesystemen, die uitlaatgassen en fijnstof verminderen. Alle bussen stapten over op diesel met laag zwavelgehalte en sommige op biodiesel. Deze brandstoffen verminderen volgens de onderzoekers uitstoot van fijnstof met 10 tot 30%. Kinderen in deze gebieden verzuimden gemiddeld 3,1 schooldag over 9 maanden, maar er was 8 % minder kans op verzuim als het kind gebruik maakte van een bus met zwavelarme diesel.

Voor de kinderen die gebruik maakten van een bus die uitgerust was met een katalysator, was er 6 % minder kans op verzuim. Door gebruik van deze en andere metingen , konden de onderzoekers dit extrapoleren naar een reductie van 14 miljoen minder gevallen van schoolverzuim per jaar onder alle schoolbuskinderen, als alle voertuigen werden aangepast.

De onderzoekers lieten ook weten dat kinderen die in schonere bussen zaten betere longontwikkeling hadden t.o.v de kinderen die in vervuilende bussen zaten.
Dit is in overeenstemming met recente bevindingen van The Childrens health Study in Californie. Deze studie rapporteerde betere longontwikkeling van kinderen die verbeterde luchtkwaliteit inademden.

Vertaling: Marica Tuinte



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats