Vroege blootstelling aan tabak als oorzaak van gedragsproblemen bij kinderen


Onderzoekers van Inserm en de Pierre en Marie Curie Universiteit (UPMC), in samenwerking met de academische ziekenhuizen van 6 Franse steden, hebben data geanalyseerd over pre- en postnatale blootstelling aan tabak in de huizen van 5200 schoolkinderen. Er bleek een verband te bestaan tussen deze blootstelling en het risico op gedragsproblemen bij kinderen, vooral emotionele stoornissen en asociale gedragsstoornis. Het verband is sterker als de blootstelling zowel gedurende de zwangerschap als na de geboorte plaatsvindt. Deze gegevens laten het risico zien van rook tijdens de eerste paar jaren en de gedragsmatige gevolgen als het kind eenmaal de schoolgaande leeftijd heeft bereikt. Deze resultaten worden in het tijdschrift PLOS ONE gepubliceerd.

De consequenties van blootstelling aan tabak zijn uitgebreid gedocumenteerd. Het leidt tot allerlei ziektes, waaronder astma. De potentiële rol van passief roken is echter veel minder bekend als het gaat om het verband met gedragsproblemen bij kinderen. In deze context onderzocht het team, geleid door Isabella Annesi-Maesano, de Inserm Onderzoeksleider van Unit 1136, ‘Pierre Louis Public Health Institute’ (Inserm/UPMC), het verband tussen pre- en postnatale blootstelling aan rook en gedragsproblemen bij kinderen.

‘Blootstelling aan passief roken in de postnatale periode, afzonderlijk of in combinatie met blootstelling tijdens de zwangerschap, verhoogt het risico op gedragsstoornissen bij kinderen van de basisschoolleeftijd’ , legt Isabella Annesi-Maesano uit.

Deze gegevens komen uit het 6 Steden Onderzoek, dat zich richtte op 5221 basisschoolkinderen. Prenatale (roken tijdens zwangerschap) en postnatale blootstelling aan tabaksrook thuis werd beoordeeld met gebruikmaking van een gestandaardiseerde vragenlijst die door de ouders werd ingevuld. Gedragsstoornissen werden beoordeeld via de Sterktes en Zwaktes Vragenlijst (SZV), ook door de ouders ingevuld, om het gedragsmatige en psychosociale functioneren van de kinderen te beoordelen.

Meer gedetailleerd kan gezegd worden dat er een verband is tussen emotionele stoornissen en blootstelling aan passief roken (meeroken) gedurende zowel de prenatale als postnatale periodes, wat voor 21% van de kinderen in het onderzoek geldt. Er is ook een verband tussen asociale gedragsstoornissen bij deze kinderen en blootstelling aan meeroken. Het verband bestaat ook in gevallen van prenatale óf postnatale blootstelling alleen, maar is dan minder uitgesproken.

Deze bevindingen lijken te bevestigen wat al eerder bij dieren is vastgesteld, namelijk dat de nicotine die in tabaksrook zit neurotoxische effecten zou kunnen hebben op de hersenen. Tijdens de zwangerschap stimuleert de nicotine in de rook acetylcholinereceptoren en dat veroorzaakt structurele veranderingen in de hersenen. In de eerste levensmaanden veroorzaakt blootstelling aan tabaksrook een disbalans in eiwitten, die leidt tot een veranderde neuronale groei.

‘Onze data geven aan dat passief roken, naast de andere welbekende effecten op de gezondheid, ook vermeden zou moeten worden vanwege de gedragsmatige stoornissen die het zou kunnen veroorzaken bij kinderen’, concludeert de onderzoeker.

Vertaling: Astrid Zwart

 


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel

 


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats