Smaakstoffen elektronische sigaret veranderen longfunctie op cellulair niveau


Bepaalde smaakstoffen die in elektronische sigaret vloeistof worden gebruikt kan in longweefsel belangrijke cellulaire functies veranderen, volgens nieuw onderzoek gepresenteerd op de 2015 American Thoracic Society International Conference. Deze veranderingen in cel-levensvatbaarheid, celproliferatie en calcium signalering is smaakstof afhankelijk. Deze resultaten koppelen met de chemicaliën van elke smaakstof zou nuttig kunnen zijn bij het identificeren van de smaakstoffen of chemische bestanddelen die nadelige effecten bij gebruikers veroorzaken.

"De effecten van de verschillende chemische componenten van de e-sigaret damp op longweefsel zijn grotendeels onbekend," zei hoofdauteur Temperance Rowell, een afgestudeerde student in de Celbiologie en Fysiologie van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill. "In onze studie met menselijke long epitheelcellen, wees een aantal cel-levensvatbaarheid en cel-toxiciteit parameters aan dat 5 van de 13 geteste smaakstoffen algemene nadelige effecten heeft op cellen op een dosisafhankelijke wijze."

In de studie werden gekweekte menselijke epitheelcellen blootgesteld aan verschillende doses van de 13 e-sigaretvloeistof smaakstoffen gedurende 30 minuten of 24 uur. Tijdens de blootstellingstest van 30 minuten veroorzaakten de smaken “Hete kaneel-snoepjes”, “Banaan-pudding (Southern Style) en “Menthol tabak” een dosis-afhankelijke calcium-respons en bleken toxisch voor de cellen bij hogere doses.

Tijdens de 24 uurs blootstellingstest veroorzaakten dezelfde drie smaakstoffen verminderde celproliferatie en cel-levensvatbaarheid van de cellen op een dosis-afhankelijke wijze.

De toxische effecten van deze smaakstoffen werden niet waargenomen bij nicotine of e-sigaret buffer vloeistof, bestaande uit propyleenglycol en plantaardige glycerine.

Bijkomende experimenten waarbij het vernevelde product van e-sigaret vloeibare smaakstoffen op gekweekte primaire menselijke bronchiale epitheelcellen worden getest zijn gaande. Smaakstoffen die daarbij getest worden zijn geselecteerd uit de bevindingen van deze studie.

"De specifieke chemische componenten die ten grondslag liggen aan de toxische effecten van deze e-sigaret smaakstoffen op de levensvatbaarheid van de cellen, proliferatie, en calcium signalering in luchtweg epitheelweefsel worden verder bestudeerd in ons lab," zei mevrouw Rowell. "Gezien de toenemende populariteit van gearomatiseerde e-sigaretten, is een beter begrip van hun ingrediënten, de mogelijke gezondheidsrisico's van deze ingrediënten, en de oorzaken van deze risico's dringend nodig."

Vertaald door Ingrid Pas


Op zoek naar een natuurlijke multivitamine ?



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats