Scans illustreren de gevolgen van roken bij ongeboren baby's


Nieuw onderzoek toont aan dat de schadelijke effecten van roken tijdens de zwangerschap weerspiegeld worden in de gezichtsbewegingen van de ongeboren baby.

Onderzoekers van Durham en Lancaster universiteiten zeiden dat de bevindingen van de pilot-studie ernstig genoeg zijn om verder onderzoek naar de schadelijkheid van roken tijdens de zwangerschap in het licht te stellen.

Tijdens het bbserveren van 4-d echografieën vonden de onderzoekers dat foetussen van rokende moeders een significant hoger percentage mondbewegingen vertoonden dan men normaal mag verwachten.

De onderzoekers denken dat de reden hiervoor te zoeken is in het foetale centrale zenuwstelsel, wiens controle van de bewegingen in het algemeen en de gezichtsbewegingen in het bijzonder niet ontwikkelt in hetzelfde tempo en op dezelfde wijze als bij foetussen van niet rokende moeders tijdens de zwangerschap .

Eerdere studies hebben een vertraging in spraakvaardigheden vastgesteld bij kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld waren geweest aan roken.

De onderzoekers bekeken 80 4-d echografieën van 20 foetussen om subtiele mond- en aanrakingsbewegingen te beoordelen. Scans werden op vier verschillende tijdstippen genomen tussen de 24ste en 36ste week van de zwangerschap.

Vier van de foetussen behoorden tot moeders die gemiddeld 14 sigaretten per dag rookten, terwijl de overige 16 foetussen van niet rokende moeders waren. Alle foetussen werden klinisch onderzocht en waren gezond bij de geboorte.

Evenals bij andere studies toonde het onderzoek ook aan dat maternale stress en depressie een belangrijke invloed hebben op de foetale bewegingen, maar dat de toename van de mond- en aanrakingsbewegingen hoger waren bij foetussen van rokende moeders.

De studie vond ook enig bewijs van een grotere vertraging in de vermindering van gezichtsaanraking bij foetussen van wie de moeder rookte maar de onderzoekers zeiden dat dit minder belangrijk was.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Acta Paediatrica.

Hoofdauteur dr Nadja Reissland, in Durham University's Department of Psychology, zei: "Foetale gezichtbewegingspatronen verschillen significant tussen foetussen van rokende en niet rokende moeders."

"Onze bevindingen zijn het eens met andere die stress en depressie als belangrijke invloedsfactoren op de foetale bewegingen bestempelen en dat dit moet worden gecontroleerd, maar bovendien wijzen deze resultaten erop dat nicotine blootstelling op zichzelf invloed heeft op de foetale ontwikkeling.

"Een uitgebreider studie is nodig om deze resultaten te bevestigen en om specifieke effecten waaronder de interactie van maternale stress en roken te onderzoeken."

Mede-auteur professor Brian Francis, van Lancaster University, voegde eraan toe:. "Technologie betekent dat we nu zien wat voorheen verborgen was, het onthullen van hoe het roken van invloed is op de ontwikkeling van de foetus op manieren die we niet beseffen. Dit is in elk geval een verder bewijs van de negatieve effecten van het roken tijdens de zwangerschap."

De onderzoekers benadrukten dat hun onderzoek een pilot-studie was en dat grotere studies nodig zijn om de relatie tussen roken van de moeder, stress, depressie en de ontwikkeling van de foetus te bepalen.

Ze voegde eraan toe dat in toekomstige studies ook rekening zou moet gehouden worden met het rookgedrag van de vaders.

https://www.dur.ac.uk/images/news-images/2015March/WEB2Smoking32aboveNS32below-.jpg

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats