Artsen getuigden in voordeel van de tabaksbedrijven tegen de eisers met kanker


STANFORD UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Ondanks wetenschappelijk bewijsmateriaal voor het tegendeel, heeft een kleine groep van KNO-artsen herhaaldelijk getuigd, namens de tabaksindustrie, dat zwaar roken geen kanker veroorzaakte in gevallen van stervende patiënten die een aanklacht wegens schade hadden ingediend; dit volgt uit een studie door een onderzoeker van de Stanford University School of Medicine.

"Ik was geschokt door de mate waarin deze artsen bereid waren om te getuigen, naar mijn mening op een onwetenschappelijke manier, om een stervende eiser - lijdende aan de nasleep van een leven lang roken-- een eerlijk proces te weigeren," zei Robert Jackler, MD, hoogleraar en voorzitter van de KNO-afdeling hoofd en nek operatie, verwijzend naar de artsen aangehaald in de studie als een "groep van deskundigen die keer op keer bereid is om te zeggen dat roken geen kanker veroorzaakt." De studie is online gepubliceerd in Laryngoscoop van 17 juli.

Jackler, die in het bezit is van de Edward C. en Amy H. Sewall hoogleraarschap in oorheelkunde, die anderhalf jaar onderzoek deed, inclusief het lezen van duizenden pagina’s openbaar beschikbare, verklaringen van getuige-deskundigen en proefschriften.

Vervolgens heeft hij de wetenschappelijke literatuur beoordeeld, om kijken of de getuigenissen van de pro-tabaksindustrie deskundigen, werden ondersteund door bewijzen.
Jackler zei dat een arts – die fungeert als deskundige - een ethische verplichting heeft om de wetenschappelijke gegevens op een eerlijke en evenwichtige manier te interpreteren.

De literatuur, vind Jackler, heeft herhaaldelijk die getuigenis verworpen."De studie laat zien dat ze wetenschappelijk ongeldige methoden gebruikten ter ondersteuning van hun getuigenis," zei hij.

Gezouten vis, mondwater-- maar niet tabak?

De studie meldt dat zes gecertificeerde KNO-artsen door een of meer van de tabaksfabrikanten R.J. Reynolds, Phillip Morris en Lorillard werden betaald om op te treden als getuige-deskundigen.

Deze artsen getuigden dat - gegeven een veelheid van milieufactoren, variërend van blootstelling aan oplosmiddelen door de consumptie van gezouten vis tot het gebruik van mondwater - meer waarschijnlijk de eisers hoofd- en nekkanker veroorzaakten dan jaren zwaar roken.

De gevallen deden zich voor tussen 2009 en 2014. Een arts zei dat hem $100.000 was betaald om te getuigen in een enkel geval. Een andere gaf toe dat haar advies was geschreven door tabaksindustriejuristen en vervolgens door haar goedgekeurd.

Weer een ander, wees verslagen van de algemeen chirurg af als gezaghebbende bronnen.

Uit deze studie volgt, dat de zes KNO- artsen tezamen hebben meegeholpen bij het verdedigen van de tabaksindustrie in meer dan 50 gevallen. "Bewijs toont aan dat deze getuigenis, die in alle gevallen opvallend vergelijkbaar was, onderdeel was van de verdedigingsstrategie die werd gevormd door de advocatenkantoren van de tabaksindustrie," aldus de studie. "

Door te wijzen op een enorme lijst van mogelijke risicofactoren, zoals alcohol, diesel dampen, machinevloeistof, gezouten vis, terugvloeiing van maagzuur, mondwater en zelfs stedelijk wonen, creëerden ze twijfel bij de juryleden over de relatie van het roken en de kanker bij de eiser".

De studie bewees dat de artsen "goed gecoacht" waren door de tabaksadvocaten, en hun getuigenis was "trouw aan het tactische verhaal dat er veel, heel veel oorzaken zijn van hoofd en nek kanker-- en dat andere factoren dan roken eisers’ ziekte moeten hebben veroorzaakt".

'Voor de hand liggende denkfout'
De studie toonde aan: "een voor de hand liggende denkfout van dit argument ligt in het feit dat letterlijk miljarden niet-rokers regelmatig blootstaan aan benzine dampen, schoonmaak oplosmiddelen, gezouten vis eten of in stedelijke omgevingen leven.

Door deze oorzakelijke factoren voor hoofd- en nekkanker, met zelfs een kleine fractie van de potentie van tabak, zou het aantal hoofd- en nekkanker onder rokers veel groter moeten zijn dan wat werd geconstateerd."

Jackler heeft jarenlang wetenschappelijk onderzoek verricht, gericht op de invloed van de tabaksindustrie op de volksgezondheid. Hij publiceerde meerdere studies over de invloed van de tabaksindustries reclame, marketing- en promotie.

In deze studie behandelt hij negen rechtszaken die het gevolg waren van een openbare aanklacht (1999, Florida class-action suit (Engle v. Liggett) waarin een beloning van 145 miljard dollar in hoger beroep werd teruggedraaid. Het Hooggerechtshof van Florida handhaafde in 2006 de beslissing van de jury Engle,dat sprake was van wijdverbreid vergrijp van de kant van de tabaksindustrie, waardoor individuele gevallen door konden procederen.

"De verslavende werking van nicotine, de gevaren van tabak en het trackrecord van industrieel bedrog en wangedrag, worden in latere procedures als feitelijke beschouwd," aldus de studie. "

Dit heeft geleid tot duizenden individuele Engle zaken. Omdat de rechtszaken voornamelijk gericht waren op de vraag of tabak de ziekte bij de eiser veroorzaakte, was deskundige getuigenis cruciaal."

Eisers kanker
Jackler onderzocht voor de studie, een kleine fractie van deze nagekomen zaken die hoofd- en nekkanker hadden. Patiënten hadden in deze gevallen kanker op plekken zoals het strottenhoofd, de mond en de slokdarm. Alle eisers in deze gevallen waren lange termijn, zware rokers; meer dan een pakje per dag over vele jaren. De belangrijkste kwestie in deze rechtszaken was of het meer waarschijnlijk was dat niet het roken de individuele eisers kanker veroorzaakte (meer dan 50% is waarschijnlijk het wettelijke niveau). Hoewel sinds de jaren negentig tabaksfabrikanten hebben toegegeven dat hun producten kanker veroorzaken, in geval van geschillen betogen zij krachtig dat kanker bij de individuele eiser niet door het roken werd veroorzaakt.

"KNO-artsen hebben in deze studie routinematig de mening geuit dat, zeer waarschijnlijk, tabak niet de roker’s hoofd- en nekkanker veroorzaakte," aldus de studie. Het is niet geloofwaardig dat zelfs een lange lijst van deze oorzaken ook maar in de buurt van de 50%-norm komt." Integendeel, uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat tabak rechtstreeks bijdraagt aan hoofd- en nekkanker, met een meer dan 50% kans, aldus Jackler.

"De tabaksindustrie laat zich vertegenwoordigen door de beste deskundigen die men met geld kan kopen, traint hen in hun goed afgestemde verhaal om twijfel in de gedachten van de jury te zaaien en gebruikt hen keer op keer in rechtszaak na rechtszaak" aldus de studie. Gezien de ethische tradities van de geneeskunde, lijkt het waarschijnlijk dat deze artsen geloven dat hun goed gecompenseerde getuigenis namens de tabaksfabrikanten, zich in de schaduw bevindt, uit het zicht van hun families, vrienden en professionele collega's, volgens Jackler.

Vertaling: Marica Tuinte


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats