Maar liefst twee vijfde van tieners die nooit roken worden wereldwijd blootgesteld aan passief roken


Veel tieners die nooit hebben gerookt worden blootgesteld aan de gevaren van tabak. Een nieuwe studie door de Universiteit van Texas Medical Branch in Galveston, in samenwerking met East Tennessee State University, het Indian Institute of Technology en het World Health Organization Regional Office for Africa, schatte de blootstelling van tweedehands rook wereldwijd onder tieners die nooit hadden gerookt en vond dat een derde van hen thuis worden blootgesteld aan passief roken. Bovendien geeft de studie aan dat meer dan twee vijfde van de tieners blootgesteld worden aan passief roken buitenshuis. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het Journal of Adolescent Health.

"We moeten niet-rokers beschermen tegen blootstelling aan passief roken", zegt Phani Veeranki, hoofdauteur en UTMB assistent-professor van de afdeling Preventive Medicine and Community Health. "De negatieve effecten op de gezondheid van tweedehands rook zijn bekend. De vraag is, hoeveel tieners - vooral niet-rokers - eraan worden blootgesteld "?

De nieuwe studie is de eerste om dit probleem te onderzoeken op een dergelijke mondiale schaal. Tweedehands blootstelling werd onderzocht bij meer dan 350.000 kinderen en jongeren uit 168 landen met behulp van de Global Youth Tobacco Survey. Deze enquête ging over blootstelling aan tweedehands rook bij tieners binnens- en buitenshuis. De enquête onderzocht ook de rol van de ouders, kennis over de effecten van passief roken, houding ten opzichte van rookverbod, leeftijd, geslacht en de World Health Organization regio.

De gegevens tonen aan dat 90 procent van de tieners die nooit hebben gerookt op de hoogte zijn van de schadelijke gevolgen van blootstelling aan passief roken en 79 procent staat achter het rookverbod in openbare gelegenheden. Interessant is dat deze tieners in hoge mate waren blootgesteld aan tweedehands rook, wat suggereert dat het kennen van de gevaren van het meeroken een beperkte invloed heeft op het gedrag van de jongeren omdat ze niet altijd in staat zijn om de rookomgevingen te vermijden.

"Wij vinden dat de kans op blootstelling aan tweedehands rook voor niet rokende tieners met beide ouders en leeftijdgenoten die roken, 23 keer hoger is dan degene die geen rokers rond zich hebben," zei Veeranki. "Onze bevindingen leveren het bewijs voor beleidsmakers en professionals van volksgezondheid over de noodzaak van een rookvrije omgeving in plaatsen die worden bezocht door kinderen en jongeren over de hele wereld."

Veeranki zei dat een effectieve aanpak van het verminderen van de blootstelling in huis bestaat in het informeren van de ouders over de potentiële voordelen van rookvrije huishoudens en over het gevaar voor hun kinderen als zij zelf roken.

Vermindering van blootstelling aan tweedehands rook betekent een groot potentieel om de wereldwijde tabakepidemie aan te pakken en de last van tabak gerelateerde chronische ziekten later in het leven te verminderen.

Andere mede-auteurs van dit document zijn o.a. Hadii Mamudu, Shimin Zheng, Yan Cao, David Kioko, en James Anderson van de East Tennessee State University, Rijo John van het Indian Institute of Technology en Ahmed Ouma van de World Health Organization Regional Office for Africa .

Bron: http://www.utmb.edu/

Vertaling: Andre Teirlinck


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats