Plastic in 99 procent van de zeevogels in 2050


CSIRO AUSTRALIE

Onderzoekers van CSIRO en Imperial College Londen hebben bepaald hoe wijdverspreid het gevaar van plastic is voor de zeevogels in de wereld, inclusief albatrossen, pijlstormvogels en pinguins, en ontdekten bij de meerderheid van de zeevogels plastic in hun ingewanden.

De studie, geleid door Dr. Chris Wilcox samen met medewerkers Dr. Denise Hardesty en Dr. Erik van Sebille, en vandaag gepubliceerd in het blad PNAS, wees uit dat bijna 60 procent van alle zeevogels plastic in hun ingewanden hebben.

Gebaseerd op de analyse van gepubliceerde studies sinds begin 1960, ontdekten de onderzoekers dat het steeds normaler wordt dat plastic in de magen van zeevogels wordt gevonden.

In 1960 werd er in minder dan 5 procent van de zeevogels plastic gevonden, met een stijging naar 80 procent in 2010.

De onderzoekers voorspellen dat in 2050, gebaseerd op de huidige trend, 99 procent van de zeevogelpopulatie aangetast zal zijn door de opname van plastic.

De onderzoekers schatten dat 90 procent van alle vandaag levende zeevogels iets van plastic hebben binnen gekregen. Waaronder tassen, doppen en plasticfiber uit synthetische kleding, die via plaatselijke rivieren, riolen en vuilnisbelten in zee stromen.

Vogels zien het gekleurde afval aan voor voedsel, of slikken het per ongeluk door, en dit veroorzaakt darmblokkades, gewichtsverlies en soms zelfs overlijden.

"Voor het eerst hebben we een wereldwijde voorspelling van hoe wijdverspreid plastic afval kan zijn voor het zeeleven - en de resultaten zijn opvallend," zegt senior onderzoekswetenschapper dr. Wilcox van SCIRO Oceans and Atmosphere.

"We voorspellen, met behulp van geschiedkundige observaties, dat 90 procent van de individuele zeevogels plastic heeft gegeten. Dit is een enorm aantal en wijst regelrecht naar de alomtegenwoordigheid van de plasticvervuiling."

Dr. Denise Hardesty van SCIRO Oceans and Atmosphere zegt dat zeevogels uitstekende indicatoren zijn van een gezond ecosysteem.

"De ontdekking van zulke wijdverspreide inschattingen van plastic in zeevogels kwam naar voren uit veldwerk waarbij ik in één enkele zeevogel bijna 200 soorten plastic aantrof," zegt dr. Hardesty.

De onderzoekers denken dat plastic de grootste impact op het zeeleven heeft waar het zich verzameld in de zuidelijke oceaan, in een rand om de zuidelijke punten van Australië, Zuid Afrika en Zuid Amerika.

Dr. van Sebille, van het Grantham instituut van Imperial College Londen, zegt dat het plastic de meest vernietigende impact heeft in gebieden waar zich de grootste diversiteit aan soorten bevindt.

"We maken ons ernstig zorgen om soorten als pinguins en reuze albatrossen, die in deze gebieden leven," zegt Erik van Sebille.

"Hoewel de beruchte vuilnis opeenhopingen midden op de oceanen opvallend hoge concentraties van plastic hebben, bevinden zich hier weinig zeedieren."

Dr. Hardesty zegt dat er nog steeds een kans is om de gevolgen van plastic op zeevogels te verminderen.

"Verbetering van het afvalmanagement kan het gevaar dat plastic vormt voor het zeeleven afwenden," zegt ze.

"Zelfs simpele maatregelen kunnen al verschil uitmaken. Pogingen om plastic afval in het milieu te verminderen resulteerden in Europa in meetbare veranderingen van plastic in zeevogelmagen in minder dan 10 jaar, wat impliceert dat verbeteringen in de standaard afvalverwerking, plastic in het mileu in zeer korte tijd kan verminderen."

Leidend wetenschapper dr. George H. Leonard van de Amerikaanse Ocean Conservancy, zegt dat de studie zeer belangrijk is en aantoont hoe algemeen verspreid plastic is in de oceanen.

"Honderdduizenden vrijwilligers over de hele wereld komen in aanraking met dit probleem tijdens de jaarlijkse strand schoonmaakacties," zegt dr. Leonard.

"Samenwerking tussen wetenschappers, privésector en wereldburgers tegen de groeiende aanwas van plasticvervuiling kan helpen om de biodiversiteit van het zeeleven te beschermen."

Vertaling: Ellen Lam


Download nu het Leefbewust Eboek en ontvang onze nieuwsbrief


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats