Bijen wees gewaarschuwd - studie wijst uit dat pesticiden inheemse bestuivers bedreigen


Ithaca, New York - Een nieuwe Cornell studie van appelboomgaarden in de staat New York wijst dat pesticiden wilde bijen schaden, en dat bestrijdingsmiddelen met het label "veilig voor bijen" ook indirect inheemse bestuivers kunnen bedreigen.

Het onderzoek, dat op 3 juni werd gepubliceerd in “Proceedings of the Royal Society B”, toont aan dat de negatieve effecten van pesticiden op wilde bijen vermindert naarmate de hoeveelheid natuurgebieden in de buurt van boomgaarden groter is.

Vijfendertig procent van de mondiale voedselproductie profiteert van insecten voor bestuiving. De Amerikaanse boeren hebben daarbij vrijwel uitsluitend vertrouwd op de Europese honingbijen, waarvan de omvang al decennialang in verval is vanwege het uitsterven van complete kolonies.

"Omdat productie van onze meest voedzame voedingsmiddelen, waaronder veel fruit, groenten en zelfs oliën, afhankelijk is van dierlijke bestuiving, bestaat er een intieme band tussen bestuiver en het welzijn van mensen", zegt Mia Park, eerste auteur en assistent-professor aan de universiteit van North Dakota, die aan de studie werkte als afstudeerder entomologie aan de Cornell University (NY). Co-auteurs waren Bryan Danforth en John Losey, beide professoren op het terrein van entomologie.

De onderzoekers bestudeerden 19 appelboomgaarden in de staat New York gedurende meer dan twee jaar (2011 en 2012). Ze bepaalden de gezondheid van bijenvolken voor elke boomgaard door analyse van de aantallen wilde bijen en honingbijen en het aantal soorten. Ze creëerden ook een index voor het gebruik van pesticiden, van laag naar hoog gebruik, en kwantificeerden de hoeveelheid natuurgebieden die elke boomgaard omgaven.

"We ontdekten dat er een negatieve respons is van de hele bijengemeenschap bij een hoger gebruik van pesticiden," zegt Park, er aan toevoegend dat fungicides ook bijdragen aan het probleem.

De effecten van pesticiden op wilde bijen waren het sterkst in de generatie die na de generatie die werd blootgesteld aan pesticiden, zegt Park, wat er op zou kunnen wijzen dat pesticiden invloed hebben op de voortplanting en/of de nakomelingen. Park geeft aan dat in haar onderzoek alleen is gekeken naar de generatie volgend op de eerste, en dat er meer onderzoek nodig is. De studie toonde geen effect aan van pesticiden op honingbijen, maar daarbij moet worden aangetekend dat de Europese honingbijkasten slechts gedurende de bloesemperiode in een boomgaard worden geplaatst en vervolgens verwijderd. Telers zijn daarenboven voorzichtig met spuiten, terwijl honingbijen zich in het gebied bevinden. “Het is dus goed mogelijk dat honingbijen ook negatief zouden reageren als ze langer mochten blijven," aldus Park.

"Onze studies van wilde bijen in appelboomgaarden tonen het grote belang aan van wilde bijen bij de bestuiving van appelbomen in het oosten van de VS," aldus Danforth. Met meer dan 20.000 bekende soorten bijen, zijn inheemse bijen overvloedig en divers aanwezig in veel agrarische gebieden en zij bestuiven waarschijnlijk watermeloenen, pompoenen, bosbessen en andere boomgaardgewassen, volgens hem.

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats