Chemicaliën die maken dat planten zichzelf verdedigen kunnen pesticiden vervangen


Nieuw onderzoek identificeert vijf kandidaat-chemicaliën om rijst te helpen in de strijd tegen planthoppers

Chemische triggers die ervoor zorgen dat planten zich verdedigen tegen insecten zouden bestrijdingsmiddelen kunnen vervangen, wat minder schade oplevert voor het milieu. Nieuw onderzoek gepubliceerd in Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters identificeert vijf chemicaliën die rijst activeren om zich te weren tegen een algemene plaag: de ‘whitebacked planthopper’, Sogatella furcifera.

Pesticiden worden over de hele wereld gebruikt voor de beheersing van insecten die gewassen vernietigen. De laatste jaren is er echter kritiek op het gebruik hiervan i.v.m. het schadelijke effect op ecosystemen, voedselketens en milieu. Een van de problemen van vele bestrijdingsmiddelen is dat ze lukraak insecten doden.

Voor rijstplanten betekent dit dat de pesticiden de natuurlijke vijanden van een van hun grootste plagen doden: de ‘whitebacked planthopper’ Sogatella furcifera. Dit schadelijke insect valt rijst aan, wat leidt tot vergeling of ‘hopper burn’, waardoor de planten verwelken en de korrels kunnen beschadigen. Het draagt ook een virusziekte over, het zgn. ‘southern rice black-streaked dwarf’ virus, die de groei van de plant belemmert en de ontwikkelingsfase stopzet waarin bevruchting plaatsvindt.

Zonder behandeling zullen veel van de insecteneitjes opgegeten worden, maar wanneer pesticiden tijdens deze fase worden ingezet leidt dit tot veel meer insecten op de planten. Belangrijker nog, in sommige gebieden is een derde van de planthoppers resistent tegen pesticiden.

“De uitgebreide toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen veroorzaakt niet alleen ernstige milieu- en landbouwproductenverontreiniging, maar beschadigt ook het ecosysteem,” legt dr. Jun Wu uit, een van de auteurs van de studie en professor van Zhejiang University in China. “Daarom is de ontwikkeling van veilige en effectieve methodes om insectenplagen te beheersen zeer gewenst; en besloten we deze chemicaliën te onderzoeken.”

Omdat het gebruik van pesticiden problemen oplevert, is het vinden van nieuwe oplossingen om rijstplanten te beschermen tegen besmetting van vitaal belang.

Planten hebben een natuurlijk zelfverdedigingsmechanisme dat in werking komt als ze besmet worden door schadelijke insecten als de planthopper. Dit verdedigingsmechanisme kan in werking gezet worden door chemicaliën te gebruiken die het milieu niet schaden en niet giftig zijn voor insecten of hun natuurlijke vijanden.

Voor deze nieuwe studie ontwikkelden onderzoekers van Zhejiang University in China een nieuwe manier om deze chemicaliën te identificeren. Door gebruik van een speciaal ontwikkeld screeningsysteem stelden ze vast tot welke mate verschillende chemicaliën het afweermechanisme van de plant in werking zette. Het team ontwikkelde en synthetiseerde 29 fenoxyalkaanzuur derivaten. Van deze zuren identificeerden zij er vijf die effectief zouden kunnen zijn bij het triggeren van de rijstplanten om zichzelf te verdedigen.

De onderzoekers gebruikten bioassays om te laten zien dat deze chemicaliën het afweermechanisme van de plant zouden kunnen triggeren en de ‘whitebacked planthopper’ afstoten. Dit doet vermoeden dat deze chemicaliën de potentie hebben voor gebruik bij beheersing van plaagbestrijding.

“Voor het eerst demonstreren we dat sommige fenoxyalkaanzuur derivaten de potentie hebben om zulke plant beschermende stoffen te worden tegen de ‘whitebacked planthopper’ van rijst,” zegt dr. Yonggen Lou, een van de schrijvers van de studie en professor aan de Zhejijang University in China. “Deze nieuwe benadering van plaagbestrijding zou kunnen helpen om het ecosysteem te beschermen terwijl belangrijke gewassen beschermd worden tegen aanvallen van schadelijke insecten.”

De volgende stap zal het onderzoek zijn van de effectiviteit van de chemicaliën bij het stimuleren van de verdediging van de planten en de controle over planthoppers in de akkers.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats