Pesten tijdens de jeugd veroorzaakt ergere langdurige psychische problemen dan mishandeling


Een nieuwe studie gepubliceerd in The Lancet psychiatrie toont aan dat kinderen die zijn gepest door mede kinderen op de lange termijn erger lijden dan degenen die zijn mishandeld door volwassenen.

Het onderzoek wordt geleid door professor Dieter Wolke van Warwick afdeling Psychologie en Warwick Medical School. De studie is gereed om gepresenteerd te wordenop de Pediatric Academic Societies (PAS) jaarlijkse bijeenkomst in San Diego op dinsdag 28 april.

Er is al een bewezen verband tussen mishandeling door volwassenen en de gevolgen voor de geestelijke gezondheid bij kinderen. Professor Wolke en zijn team wilden onderzoeken of de lange termijn geestelijke gezondheid issues onder slachtoffers van pesten gerelateerd waren aan het ook mishandeld zijn door volwassenen.

Ze keken naar de gegevens van 4026 deelnemers in de engelse ALSPAC studie (Avon longitudinaal Study van ouders en kinderen) en 1.273 deelnemers uit de amerikaanse Great Smoky Mountain studie.

Binnen het ALSPAC onderzoek keken ze naar meldingen van mishandeling in de leeftijd tussen 8 weken en 8,6 jaar; pesten op de leeftijd van 8, 10 en 13; en geestelijke gezondheidsresultaten op de leeftijd van 18. De gegevens van de Great Smoky Mountain studie had meldingen van mishandeling en intimidatie in de leeftijd van 9 en 16, en geestelijke gezondheidsresultaten 19-25 jaar oud.

Professor Wolke zei: "De mentale gezondheidsuitkomsten waar we naar zochten betroffen angst, depressie of zelfmoordneigingen. Onze resultaten toonden aan dat degenen die gepest werden een hogere kans hebben op psychische problemen dan degenen die werden mishandeld. Zowel gepest als mishandeld verhoogd ook het risico op algemene geestelijke gezondheidsproblemen, angst en depressie bij beide groepen."

In het ALSPAC onderzoek meldde 8,5% van de kinderen alleen mishandeling, 29,7% meldde alleen pesten en 7% rapporteerde zowel mishandeling en pesten. In de Great Smoky Mountain studie rapporteerde 15% mishandeling, 16,3% meldde pesten en 9,8% meldde mishandeling en pesten.

Professor Wolke voegt daaraan toe: "Gepest worden is geen onschuldig voorbijgaand ritueel of een onvermijdelijk onderdeel van het opgroeien, het heeft ernstige gevolgen op lange termijn Het is belangrijk dat scholen, gezondheidszorg en andere instanties samenwerken om pesten en de negatieve effecten daaraan gerelateerd te reduceren. "

Vertaald door Ingrid Pas


Reakties


Als kind werden mijn broer en ik regelmatig geslagen door vader met de pantoffel of broeksriem omdat we 's avonds stil moesten zijn en moesten slapen ipv spelen. Mijn broer is daarnaast in zijn puberteit heel erg gepest geweest op school vanwege ernstige acne in het gezicht. Mijn broer heeft toen hij 17 was hiervoor een suicidepoging ondernomen en ik moet jammer genoeg vermelden dat mijn broer op 55 jarige leeftijd zichzelf recentelijk heeft opgehangen. Ik zie hierin duidelijk verbanden. Getekend, zijn rouwende zus Martine



Je wilt reageren op dit bericht ?
 
Ik wil ook de Leefbewust nieuwsbrief ontvangen


 
Naam
Email



 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 

 


View My Stats