Antipsychotica verhogen risico op overlijden bij mensen met de ziekte van Parkinson


King's College London

Volgens een nieuwe studie, geleid door onderzoekers van het Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschappen (IoPPN) aan het King's College in Londen kunnen antipsychotica het risico op overlijden bij mensen met de ziekte van Parkinson psychose (PDP) verhogen.

Uit de in JAMDA gepubliceerde tudie, bleek dat mensen met een PDP die behandeld werden met antipsychotica binnen drie tot zes maanden na behandeling 4 keer meer kans liepen te sterven, dan degenen die geen antipsychotica hadden gekregen. Ze liepen ook meer kans op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder cognitieve achteruitgang, verergering van de symptomen van Parkinson, beroerte, infecties en vallen.

De ziekte van Parkinson treft ongeveer 7-10 miljoen mensen wereldwijd en wordt gekenmerkt door progressief verlies van motorische functie, psychiatrische symptomen en cognitieve stoornissen. Psychose vormt een veel voorkomende en schrijnende groep van psychiatrische symptomen, die zich bij mensen met Parkinson meestal manifesteert als hallucinaties en wanen.

PDP treft meer dan 50 procent van de mensen met Parkinson op een bepaald punt in hun ziekteproces en antipsychotica worden dan vaak gebruikt om deze psychose te behandelen, maar er is weinig bewijs om het gebruik ervan te ondersteunen.

De onderzoekers onderzocht meer dan 400 mensen met een PDP, die deel namen aan een apart onderzoek, om de impact van antipsychotische medicatie op hun algehele gezondheid en welzijn te beoordelen. De deelnemers werden ingedeeld in twee groepen - degenen die antipsychotica kregen en degenen die geen antipsychotica gedurende de studie.

Professor Clive Ballard van de Wolfson Centrum voor ouderdomsziekten bij de IoPPN, King's College in Londen, zegt: "Onze bevindingen geven duidelijk aan dat er ernstige risico’s verbonden zijn aan de antipsychotica, en ze wijzen op de noodzaak om grote voorzichtigheid te betrachten bij de behandeling van psychose bij de ziekte van Parkinson.”

“Van antipsychotica is bekend dat ze ernstige schade bij mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen veroorzaken en uit onze studie blijkt dat er een soortgelijk, maar niet identieke risico bestaat bij mensen met Parkinson. Onze bevindingen suggereren daarom sterk dat artsen, patiënten en familieleden deze risico's zeer zorgvuldig moeten afwegen bij mogelijke behandelingen voor psychose en bij andere symptomen van gedragsstoornissen bij mensen met de ziekte van Parkinson, zoals agitatie of agressie”.

"Verder onderzoek is nodig om nieuwe, betere behandelingen voor psychose en andere gedragssymptomen te ontwikkelen. '

Professor Ballard voegt er nog aan toe: "Een vorig jaar gepubliceerde studie toonde bijvoorbeeld aan dat pimavanserin, een nieuwe antipsychoticum, effectief was en veel minder bijwerkingen gaf dan traditionele antipsychotica.

Vertaling: Frits Suntjens


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats