Paleo dieet: grote hersenen hadden koolhydraten nodig


Het belang van koolhydraten bij de ontwikkeling van de mensheid

UNIVERSITY OF CHICAGO PRESS JOURNALS

Het hoe en waarom we zulke grote hersenen ontwikkeld hebben is één van de grootste puzzels bij het onderzoek naar de ontwikkeling van de mensheid. Het is algemeen bekend dat de groei in de omvang van de hersenen gedeeltelijk gerelateerd is aan veranderingen in het voedingspatroon van de laatste 3 miljoen jaar, en dat de verhoging van vleesconsumptie en de ontwikkeling van de kookkunst speciale aandacht kregen van de wetenschappelijke wereld.

In een nieuwe gepubliceerde studie in The Quarterly Review of Biology, http://www.jstor.org/stable/10.1086/682587, combineert Dr. Karen Hardy en haar team archeologische, antropologische, genetische, fysiologische en anatomische gegevens met als discussiepunt dat de consumptie van koolhydraten, met name in de vorm van zetmeel, cruciaal was voor de toenemende groei van het menselijk brein gedurende de laatste miljoen jaar, en evolueerde tegelijkertijd met zowel kopie aantal variatie van de speeksel amylase genen, als gecontroleerd gebruik van vuur bij het koken.

Met de wereldwijde toename van obesitas en voeding gerelateerde metabolische ziekten, is er meer interesse voor voorouderlijke of paleolithische voedingspatronen, niet in de laatste plaats omdat - volgens een eersteordeschatting - de menselijke fysiologie geoptimaliseerd moest worden voor de voedingswaardeprofielen die we tijdens onze evolutie hebben ervaren. Tot nu toe lag de laatste 2 miljoen jaar het zwaartepunt bij de rol van dierlijke proteïne en koken bij de ontwikkeling van de menselijke hersenen, en het belang van koolhydraten, met name in de vorm van zetmeelrijke plantaardige voeding, werd vaak over het hoofd gezien.

Hardy's team legt de nadruk op de volgende observaties om te onderbouwen dat een dieet van koolhydraten essentieel is voor de ontwikkeling van moderne mensen met grote hersenen:

(1) Het menselijke brein gebruikt zoveel als 25% van de energievoorraad van het lichaam en 60% van het bloedsuikergehalte. Hoewel synthese van glucose uit andere bronnen mogelijk is, is dat niet de meest efficiënte manier, en het is onwaarschijnlijk dat in deze grote behoefte aan glucose kan worden voorzien met een koolhydraatarm dieet.

(2) Zwangerschap en borstvoeding vragen extra van het glucosegehalte in het menselijk lichaam en een laag bloedsuikergehalte van de moeder zet de gezondheid van zowel moeder als nakomelingen op het spel.

(3) Zetmeel was voor onze voorouders meteen beschikbaar in de vorm van knolgewassen, zaden en sommige fruit- en notensoorten.

(4) Hoewel rauw zetmeel vaak slecht verteerbaar is, verliest het tijdens het koken de kristalstructuur en worden veel beter verteerbaar.

(5) Speeksel amylase genen zijn normaal gesproken aanwezig in vele kopie aantal variaties (gemiddeld ~6) bij mensen, maar slechts in 2 bij andere primaten. Dit verhoogt de hoeveelheid geproduceerd speeksel amylase en daardoor het vermogen om zetmeel te verteren. De exacte data wanneer speeksel amylase genen verdubbelden blijft onzeker, maar genetisch bewijs doet vermoeden dat het ergens tijdens het laatste miljoen jaar was.

Hardy oppert dat, nadat de kookkunst algemeen werd (ongeveer 800.000 jaar geleden) de gelijktijdige evolutie van het koken en het hogere kopie aantal variaties van de speeksel amylase genen (en mogelijke pancreas amylase) de beschikbaarheid van ‘voorgevormde' voedingsglucose naar hersenen en foetus vermeerderde, dat, als tegenprestatie, zorgde voor een grotere hersenomvang.

Het eten van vlees zal dan voor een vliegende start gezorgd hebben in de evolutie van grotere hersenen, maar gekookt zetmeelrijk voedsel met meer speeksel amylase genen heeft ons alsnog slimmer gemaakt.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats