Petitie AzG voor onafhankelijk onderzoek Kunduz naar Witte Huis


Artsen zonder Grenzen heeft vandaag op het Witte Huis in Washington een petitie aangeboden. Daarin roept de organisatie president Obama van de Verenigde Staten op om in te stemmen met een onafhankelijk onderzoek naar het bombardement op haar ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan. De petitie is ondertekend door 547.000 mensen.

Tijdens de luchtaanvallen van afgelopen 3 oktober kwamen 30 mensen om. Onder hen waren 14 medewerkers van Artsen zonder Grenzen. Het ziekenhuis werd verwoest. De petitie is een oproep aan president Obama op om in te stemmen met een onderzoek door de Internationale Humanitaire Fact-Finding Commissie (IHFFC). Dat orgaan heeft het doel om schendingen van internationaal humanitair recht te onderzoeken.

'Alleen een volledig onderzoek door een onafhankelijk internationaal orgaan kan ons het vertrouwen geven dat de Verenigde Staten zich zullen houden aan het oorlogsrecht, dat zulke aanvallen ten strengste verbiedt', zegt Jason Cone, algemeen directeur van de Amerikaanse zusterorganisatie van Artsen zonder Grenzen. 'Een onderzoek door de daders van de aanval is niet afdoende'.

Door de verwoesting van het ziekenhuis verloren honderdduizenden mensen in het noordoosten van Afghanistan hun toegang tot gespecialiseerde zorg voor ernstige (oorlogs)verwondingen, zegt Artsen zonder Grenzen. Het Amerikaanse leger presenteerde op 26 november de resultaten van een eigen onderzoek naar de gebeurtenissen, waarin het bombardement werd verklaard uit een opeenstapeling van menselijke en technische fouten. Het leger heeft verantwoordelijkheid genomen voor de luchtaanval en gezegd dat ze een vergissing waren. Toch blijven er nog veel vragen open rond hoe en waarom die kon gebeuren.

De petitie heeft in minder dan twee maanden steun gekregen van mensen overal ter wereld. Daaruit blijkt een onderstroom van steun voor het principe dat ook oorlog regels kent. De Verenigde Staten hebben nog niet geantwoord op het verzoek van Artsen zonder Grenzen om in te stemmen met een onderzoek door het IHFFC.

Deane Marchbein, arts en voorzitter van de Amerikaanse zusterorganisatie van Artsen zonder Grenzen, las bij de aanbieding de namen voor van de 14 omgekomen medewerkers en sprak over haar eigen ervaringen bij het behandelen van patiënten in een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan.

'Wij volgen de medische ethiek, die voorschrijft dat mensen alleen op basis van hun medische noden behandeld moeten worden. Aan welke kant ze in een conflict staan mag geen rol spelen', zei Marchbein. 'Zo bieden wij medische zorg aan mensen die dat het hardste nodig hebben, mensen die in een oorlogssituatie gevangen zitten en de ernstigste consequenties daarvan dragen. Dit is wat onze collega's deden toen ze hun leven gaven.'


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats