Verbeterde nachtrust en tai chi verminderen ontstekingen en bevorderen gezondheid


Rapport nieuwe studie in Biological Psychiatry

Ontstekingsprocessen vinden plaats in het hele lichaam, met als belangrijkste doel: herstel na letsel. Echter, bij teveel activiteit kunnen deze ontstekingsprocessen ook op vele manieren gevaarlijk zijn voor het lichaam, en bevorderend werken voor hartziekten, beroertes, verschillende soorten kanker, en andere significante medische problemen.

Stress, inclusief slaapstoornis, draagt op een belangrijke manier bij aan ontstekingen in het lichaam. Slapeloosheid, een van de meest algemene slaapstoornissen, wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie, medische interacties en sterfte.

Een nieuw gepubliceerde studie in de laatste uitgave van Biological Psychiatry wijst uit dat behandeling van slapeloosheid, hetzij door cognitieve gedragstherapie, hetzij door de bewegingstherapie tai chi, ontstekingsniveaus vermindert bij oudere volwassenen van 55+.

“Gedragsinterventies gericht op de slaap verminderen ontstekingen en vertegenwoordigen een derde pijler, samen met dieet en lichamelijke activiteit, om gezondheid te bevorderen en mogelijk het risico op leeftijd gerelateerde interacties te verminderen, inclusief depressie,” zegt dr. Michael Irwin, leider van het onderzoek, samen met zijn collega’s van het Cousins Center for Psychoneuroimmunology van de universiteit van California in Los Angeles.

Aan deze studie deden 123 oudere volwassenen met slapeloosheid mee, die willekeurig één van de drie behandelingen kregen: cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid, bewegingsmeditatie tai chi, of een slaap seminarie (de controle toestand).

De onderzoekers ontdekten dat behandeling van slaapstoornissen met cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid de symptomen vermindert, het niveau verlaagt van systemische markers voor ontstekingen genaamd C-reactieve proteïne, en de activering omkeert van moleculaire ontstekingssignaalwegen. Deze voordelen hielden stand gedurende de 16 maanden follow-up van het onderzoek.

Van tai chi, een lifestyle interventie gericht op stress, wat tot slapeloosheid kan leiden, werd ook vastgesteld dat het ontstekingen vermindert. En wel door de stress-uiting te verlagen op cellulair niveau en door omkering van moleculaire ontstekingssignaalwegen. De verlaging van cellulaire ontstekingen hield eveneens stand gedurende de 16 follow-up maanden.

De deelnemers aan de slaap seminaries vertoonden geen significante veranderingen in de ontstekingsmarkers, zoals verwacht.

Deze uitkomsten bieden een op feiten gebaseerd moleculair raamwerk om te begrijpen hoe gedragsinterventies, gericht op slaap, ontstekingen kunnen verminderen en de gezondheid bevorderen.

“Deze studie beveelt aan dat gedragsmethodes zijn die de slaap kunnen bevorderen, de stress verminderen en daardoor de gezondheid verbeteren,’ zegt dr. John Krystal, redacteur van Biological Psychiatry. “Het is, weer, een aanwijzing dat er geen gezondheid zonder mentale gezondheid kan zijn.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats