Olieoplossend middel gebruikt voor het reinigen van het "Deepwater Horizon" morsen is giftiger voor koralen dan de olie zelf


Volgens een studie uitgevoerd aan de "Temple University" is het dispergeermiddel dat wordt gebruikt om de "Deepwater Horizon" olieramp van 2010 in de Golf van Mexico te saneren, toxischer voor koudwaterkoralen dan de gemorste olie. De studie komt aan de vooravond van de vijfde verjaardag van de ramp op 20 april.

In deze gezamenlijke studie tussen onderzoekers van "Temple" en de "Pennsylvania State University", stelden de onderzoekers drie soorten koudwaterkoraal uit de Golf bloot aan verschillende concentraties van het dispergeermiddel en de olie van "Deepwater Horizon". Zij vonden dat het dispergeermiddel bij lagere concentraties giftiger was voor de koralen dan de olie.

De bevindingen van de onderzoekers werden onder de titel "Response of deep-water corals to oil and chemical dispersant exposure," online gepubliceerd in het tijdschrift "Deep-Sea Research II".

Ongeveer vijf miljoen vaten ruwe olie ontsnapte uit de put, geboord door het "Deepwater Horizon" booreiland in 2010, en bijna zeven miljoen liter dispergeermiddelen - chemische emulgatoren voor het afbreken van de olie - werden gebruikt om het op te ruimen. Gewoonlijk worden die toegepast op het wateroppervlak; het was de eerste keer dat dispergeermiddelen onder water werden toegepast bij een olieramp.

"Het toepassen van de dispergeermiddelen op diepte was een groots experiment dat in real-time werd uitgevoerd," zei Erik Cordes, associate professor in de biologie aan "Temple". Cordes bestudeert reeds meer dan een decenium lang de koralen in de Golf van Mexico. "Men wilde zo vlug mogelijk iets ondernemen tegen de gevolgen van de ramp maar men wist niet wat er ging gebeuren."

Na de ramp ontdekten Cordes en zijn medewerkers enkele beschadigde Golf koraal populaties die bekleed waren met een donker gekleurd vlokkig slijm dat residuën van de olie en van de dispergeermiddelen bevatte.

"We wilden weten of de schade veroorzaakt was door de olie, het dispergeermiddel zelf, of een combinatie van beide", zegt Danielle DeLeo. "We weten dat de koralen in de Golf werden blootgesteld aan al deze verschillende combinaties, dus we hebben geprobeerd om de giftigheid van de olie en de dispergeermiddelen te bepalen en zo de impact te kennen op de koralen."

De onderzoekers stelden de koralen bloot aan een reeks concentraties van zowel het dispergeermiddel als de olie tot het bereiken van een dodelijke dosis. Zij waren verrast dat de letale concentratie voor het dispergeermiddel, veel lager was dan voor de olie wat betekent dat het dispergeermiddele toxischer was.

"Er is minder dispergeermiddel nodig om een koraal te doden dan olie," aldus Cordes, eraan toevoegend dat de olie in combinatie met het dispergeermiddel wel de toxiciteit van de olie verhoogt.

Met behulp van dispergeermiddelen wordt verondersteld dat de impact van olievervuiling op het milieu vermindert, zei Cordes, "maar er is steeds meer bewijs dat dit niet het geval is."

Cordes zei dat zijn lab aanvullende studies zal uitvoeren om te proberen de concentratie van olie en dispergeermiddel aan dewelke de koralen werden blootgesteld tijdens olieramp, te repliceren, maar dit is de eerste stap in het bepalen van de giftige niveaus van dispergeermiddelen en hun impact op het milieu. Hij zei dat hun bevindingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van toekomstige strategieën voor de toepassing van dispergeermiddelen bij olierampen die niet slechter voor het milieu zijn dan de olie zelf.

Vertaling: Andre Teirlinck



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats