Immuuncellen die tegen zwaarlijvigheid strijden


Muizen die bepaalde immuuncellen missen, krijgen zelfs bij een normaal dieet overgewicht.

WEIZMANN INSTITUTE OF SCIENCE

We zien het immuunsysteem vaak vooral als iets dat ons tegen bacteriën, virussen en allerlei vreemde indringers beschermt, maar dit systeem heeft nog een paar andere verrassende rollen. Onderzoekers van het Weizmann Instituut hebben nu een klein subtype van immuuncellen gevonden die het metabool syndroom blijken te voorkómen: zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en hoge bloedsuiker- en cholesterolgehaltes.

Uit eerdere studies is al gebleken dat het immuunsysteem een rol speelt bij obesitas, maar die onderzoeken werden op muizen uitgevoerd die opzettelijk een vetrijk dieet kregen. De nieuwe studie, die kort geleden in Immunity werd gepubliceerd, werd uitgevoerd met muizen die een normaal eetpatroon volgden. Het wees uit dat immunologische mechanismes een rol kunnen spelen bij obesitas en de andere onderdelen van het metabool syndroom, zonder enige koppeling met vet uit de voeding.

De studie richtte zich aanvankelijk op dendritische cellen, cellen die dienst doen als de wachters van het immuunsysteem. Zij waarschuwen andere mechanismes in het immuunsysteem voor verschillende gevaren. De nadruk lag op een zeldzaam subtype van dendritische cellen, die een ‘moordeiwit’ genaamd perforine bevatten, dat ze in staat stelt om andere cellen op aanvraag te verwijderen. Om de functie van deze cellen in het lichaam te onthullen, creëerden de onderzoekers, geleid door Prof. Yair Reisner van de Immunologieafdeling, muizen die perforinerijke dendritische cellen misten. Tot hun verrassing ontdekten de wetenschappers dat deze muizen overgewicht ontwikkelden, waarna ze symptomen ontwikkelden van het metabool syndroom.

Toen ze deze muizen verder onderzochten, kwamen de onderzoekers er achter dat hun vetweefsel abnormaal hoge gehaltes aan ontstekingsbevorderende immuuncellen genaamd T-cellen bevatte. Als deze cellen werden verwijderd uit het vetweefsel van de muizen zonder perforinerijke dendritische cellen, werden de muizen niet obees. Deze bevindingen suggereren dat perforinerijke dendritische cellen het niveau van bepaalde T-cellen reguleren en door deze T-cellen binnen de perken te houden, voorkomen ze blijkbaar het metabool syndroom.

De studie kan, naast het verschaffen van nieuwe inzichten in het metabool syndroom, misschien ook een nieuw licht werpen op auto-immuniteit: de muizen zonder de perforinerijke dendritische cellen waren meer dan gewoonlijk geneigd om een auto-immuunziekte te ontwikkelen die overeenkomt met MS bij mensen. Nu dient nog te worden onderzocht of patiënten met auto-immuunziektes deze regelcellen missen.

Vertaling: Astrid Zwart


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats