Een kleine verandering in de zuurgraad van het bloed kan schadelijk blijken te zijn voor nierpatiënten


Een wetenschapper van de Universiteit van Manchester heeft ontdekt dat zeer kleine veranderingen in het niveau van de zuurgraad van het bloed een nadelig effect kan hebben op de gezondheid van patiënten met een nierziekte.

Chronische nierziekte (CKD) komt veel voor in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt geschat dat ongeveer een op de vijf mannen en één op de vier vrouwen in de leeftijd tussen 65 en 74 jaar een zekere mate van CKD heeft. De meest voorkomende oorzaak van CKD is diabetes, een aandoening die steeds vaker voorkomt, dus het is te verwachten dat er in de toekomst steeds meer patiënten worden gediagnosticeerd met CKD.

Dr. Donald Ward van de faculteit Life Sciences bestudeert de impact van nierziekte op het lichaam. Hij heeft ontdekt dat zeer kleine veranderingen in de pH (zuurgraad) in het bloed voorkomt dat het lichaam in staat is om calcium niveaus nauwkeurig te bewaken. Dit leidt ertoe dat te veel van het hormoon PTH vrijkomt, hetgeen waarschijnlijk leidt tot een groter risico dat calcium en fosfaat uit het bot de slagaders beschadigen. Dit blijkt vaak fataal te zijn voor patiënten met een chronische nieraandoening. Zijn onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift van de American Society of Nephrology.

Hij zegt: "We beseften niet eerder dat veranderingen in de pH-waarde van het bloed van nierpatiënten van invloed kan zijn op hun vermogen om het calciumgehalte in het bloed te controleren. Mijn onderzoek heeft aangetoond dat het effect van deze veranderingen groter kan zijn dan we tot nog toe veronderstelden en dus moeten artsen hier wellicht meer aandacht aan gaan besteden. "

Dr. Ward's onderzoek richt zich op het hoge niveau van het Parathormoon of parathyreoïdhormoon (PTH) bij patiënten die lijden aan een chronische nieraandoening. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam calcium en fosfaat onttrekt aan de botten hetgeen vervolgens hun bloedvaten kan beschadigen.

Dr. Ward legt uit waarom dit zo schadelijk is: "De zieke nieren verhinderen dat het lichaam zowel de overtollige fosfaat als de overtollige zuurgraad uit het lichaam kan verwijderen. Dus als de zuurgraad er ook nog voor zorgt dat het lichaam meer PTH vrijmaakt dan kan het probleem verergeren door het vrijgeven van meer fosfaat uit bot. Deze vicieuze cirkel kan de potentieel fatale verkalking van de slagaderen versnellen. "

Hij vervolgt: "Belangrijk aan dit onderzoek is dat we hebben aangetoond dat veranderingen in de PTH afgifte kan worden veroorzaakt door zeer kleine veranderingen in de zuurgraad van het bloed. Voorheen werd aangenomen dat alleen een grotere verandering in zuurgraad problemen bij patiënten kon veroorzaken.”

Bron: http://www.manchester.ac.uk

Vertaling: Hanneke van der Woud


- Welke vetten zijn nu echt gezond
- Wat doet stress met je lichaam
- Welke e-nummers vermijd je beter
- Welke voedingsstoffen verzuren
- Waarom zijn zoveel mensen moe
- Elke week de laatste nieuwtjes
- Nuttige praktische adviezen

Email adres >


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats