Werken in ploegendienst kan invloed hebben op uw gezondheid


Werknemers met een niet-traditioneel werkschema hebben, volgens een nieuw rapport in ‘Sleep Health’, vaak last van slaapgerelateerde gezondheidsproblemen en een slechte metabole gezondheid.

Ploegendienst vormt een groeiend gezondheidsrisico omdat het werken in diensten steeds vaker voorkomt en vanwege de mogelijke negatieve invloed op de gezondheid, waardoor de verschillen in gezondheid tussen werknemers met een hogere- t.o.v. een lagere sociaaleconomische status mogelijk worden vergroot.

Een nieuwe studie van de ‘University of Wisconsin School of Medicine and Public Health’ heeft aangetoond dat werknemers, die in een van een normaal 9-tot-5 afwijkend schema diensten draaien, meer kans hebben op overgewicht en slaapproblemen, en mogelijk ook meer kans lopen op stofwisselingsstoornissen, zoals diabetes, in vergelijking met werknemers die traditionele werkroosters hebben. De studie is gepubliceerd in de ‘Sleep Health’, een blad van de ‘National Sleep Foundation’.

"Ploegendienstmedewerkers zijn bijzonder kwetsbaar om met slaapproblemen te maken te krijgen, als hun baan vereist dat ze ’s nachts werken, flexibel werken, vaak overwerken, of in roterende diensten werken," verklaarde hoofdonderzoeker dr. Marjory Givens, Scientist aan genoemde universiteit. "Ploegendienstmedewerkers zijn vaker mannen, behorend tot een minderheid, en mensen met een lager opleidingsniveau, en vaak werkzaam in een ziekenhuisomgeving, een productieomgeving of de scheepvaart."

De onderzoekers gebruikten een dwarsdoorsnede van de gegevens uit de gezondheidsenquête van Wisconsin die werden verzameld in de periode 2008-2012. De gezondheidsonderzoekenquête omvatte thuis- en ziekenhuisinterviews plus lichamelijke onderzoekingen.
In de recente analyse werden 1593 deelnemers beoordeeld door, o.b.v. hun gegevens uit het lichamelijk onderzoek, de body mass index (BMI) te berekenen om aldus obesitas of overgewicht vast te stellen. Type 2 diabetes (T2D) werd onderzocht bij 1400 proefpersonen o.b.v. van een eigen rapportage van door een arts vastgestelde T2D of o.b.v. een, bij het lichamelijk onderzoek in het bloed geconstateerde, HbA1c waarde die hoger was dan 6,5%.

Ploegendienstmedewerkers hadden significant meer kans op overgewicht dan werknemers met een traditioneel werkschema (47,9% vs. 34,7%). Ze ervoeren ook meer slaapproblemen zoals slapeloosheid (23,6% versus 16,3%), te weinig slaap (53,0% versus 42,9%), of overmatige slaperigheid als ze wakker waren (31,8% vs. 24,4%).

Omdat zowel ploegendiensten als slaapproblemen zijn betrokken bij een slechte metabole gezondheid, was de vraag in deze studie of slaapproblemen misschien een rol spelen in gezondheidverschillen tussen de ploegendienstmedewerkers. Dr. Givens en haar collega’s stelden een duidelijke correlatie vast tussen slaapproblemen en overgewicht / obesitas of diabetes.

Hoewel slaapproblemen de correlatie tussen ploegendiensten en overgewicht of diabetes niet volledig verklaarde, bleek de correlatie sterker bij ploegendienstmedewerkers, die onvoldoende slaapgelegenheid (minder dan zeven uur per dag) konden verkrijgen. Dit suggereert dat de negatieve metabole gezondheidsgevolgen van ploegendiensten gedeeltelijk konden worden verminderd door voldoende slaap.

Twee sterke punten van deze studie zijn dat het zijn gegevens betrekt uit een algemene bevolkingsdoorsnede en dat de primaire uitkomsten (overgewicht en diabetes status) werden gedefinieerd op basis van objectieve maatstaven (gemeten gewicht, lengte, en HbA1c). Mogelijke beperkingen van het onderzoek omvatten het niet meten van verstorende factoren, en mogelijke systematische fouten in de zelf gerapporteerde slaapduur en slaapkwaliteit.

Volgens Dr. Givens, draagt hun onderzoek bij aan de groeiende stapel literatuur die de aandacht vestigt op de vaak voorkomende belasting van de metabole gezondheid bij het werken in ploegendiensten, en geeft het tevens aan dat voldoende slaap deze belasting zou kunnen verminderen. Meer onderzoek op dit gebied zou verantwoordelijken voor een gezonde werkplek en zorgverleners kunnen doordringen van het belang van voldoende slaap bij het aanpakken van gezondheidsverschillen tussen ploegendienstmedewerkers.

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats