Gegijzeld door voedsel !


Auteur: Katherine Reid, PhD

MSG Receptoren in de darm verantwoordelijk voor zintuigelijke aandoeningen

Wanneer we denken aan de smaak denken de meesten van ons aan de smaakpapillen (sensoren) op onze tong. Maar er zijn vele chemische sensoren of 'smaak' receptoren in onze darmen die een enorme rol in onze voedingskeuzes spelen (Een receptor is een eindorgaan van sensorische (zintuigen) en sensibele zenuwen). Deze receptoren 'proeven' onze darm inhoud en zenden signalen uit die de voedingsstoffen absorptie regelen en hormonen in de darm vrij laten komen maar ook neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulering van energie en glucose homeostase (Homeostase is het in evenwicht zijn van alle functies in het lichaam).

Deze receptoren spelen een prominente rol in de communicatie tussen de darmen, de zenuwvezels, de spieren, de hersenen en onze microflora en spelen een belangrijke rol in het activeren van adaptieve reacties die invloed hebben op maag-darm functie, de voedsel inname en de glucose metabolisme (stofwisseling).[1] De relatie die wij met ons voedsel hebben, wordt grotendeels aangespoord door de activering van deze smaak receptoren in de dunne darm en speelt een grote rol bij gezondheid en ziekte.

Veel voedsel wordt opzettelijk gemanipuleerd of bewerkt om ons verslaaft te maken en door de verhoogde consumptie verhoogt dit de winst voor de voedselindustrie. Ik weet zeker dat dit voor velen van u geen verrassing is. Echter, hoe voedingsmiddelen verslavend gemaakt worden en de wijd verbreide gevolgen daarvan, worden niet goed begrepen. Veel mensen begrijpen bijvoorbeeld niet het verband tussen een aandoening aan de hersenen het resultaat van hun dieet kan zijn. Veel industrieel bewerkte voedingsproducten bevatten bovenmatige niveaus van chemische stoffen die de 'smaak' receptoren in de darm overmatig stimuleren. Dit is een gemeenschappelijke ziekteverwekker voor vele ziekten en aandoeningen. De meeste van deze smaak receptoren zijn onderdeel van het nervus vagus systeem (10e hersenzenuw), één van de belangrijkste craniale zenuwen die zintuiglijke informatie van verschillende organen inclusief de darm doorgeven naar en van het centrale zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Chronische over stimulatie van de nervus vagus leidt tot zintuiglijke aandoeningen die een groot aantal gevolgen hebben voor de auditieve verwerking, hartslag, energie homeostase, temperatuurregeling, evenwicht/spiercoördinatie, evenals het waarnemen van licht, geluid en gevoel.[2]

Een specifieke receptor die door velen in de levensmiddelenindustrie wordt gebruikt, is de unami (kunstmatige zoet vet smaak) receptor of de receptor die wordt geactiveerd door het vrije glutamaat (MSG= mononatriumglutamaat, een smaakversterker.) (glutamaat is een belangrijk molecuul in het cellulaire stofwisseling). Door het toenemend bewustzijn over de negatieve gevolgen van teveel MSG gebruikt de levensmiddelenindustrie verschillende strategieën om de hoeveelheid vrije glutamaat te verbergen die beschikbaar zijn om deze unami receptoren te binden. Waarom wordt het aan levensmiddelen toegevoegd?

Activering van unami receptoren op de tong of in de darm verhogen ons hongergevoel voor deze stoffen en is de basis voor een neurale verslaving.[3] En vanzelfsprekend kopen we meer van de voedingsmiddelen waaraan we verslaafd zijn.

Hier is een andere strategie waarmee een voedselfabrikant heel nauwkeurig weet te beweren dat er geen MSG in hun product zit, toch stimuleert het levensmiddel de unami receptor en draagt het bij aan onze voedsel verslaving. Ik heb een voorgevoel dat er iets achter het toegenomen gebruik van gehydrolyseerde eiwitten in voedingsmiddelen zat (Een hydrolysaat is een product waarin het eiwit al gedeeltelijk is gesplitst in kleinere eiwit (peptide-)ketens en aminozuren. In Nederland is het verboden om aminozuren toe te voegen aan voedingsmiddelen en supplementen). Gehydrolyseerde eiwitten worden gemaakt door hydrolysering (of door het breken de peptide verbindingen) intacte eiwitten in een mengsel van aminozuren en kleinere proteïnen (peptiden).

Sommige fabrikanten beweren dat uit analytische testen blijkt dat er geen MSG in hun product aanwezig is. Zo beweert bijvoorbeeld het bedrijf Great Lakes dat ze hun product gehydrolyseerd collageen (gelatine) getest hebben en het geen MSG bevat. Bovendien, heb ik verschillende protocollen beoordeeld van de productie van tarwe, collageen, wei hydrolysaten, om er een paar te noemen. De verslagen tonen aan dat sommige van deze hydrolysaat producten vele verschillende grootte peptiden bevatten (aminozuur polymeren) maar niet het vrije glutamaat (MSG). Dus, waarom is het dan belangrijk om alle eiwithydrolysaten te vermijden voor een ieder die probeert de effecten van MSG of overgevoeligheid voor MSG te voorkomen?

Eiwithydrolysaten kunnen de unami receptoren in de darm activeren. Eiwithydrolysaten worden afgebroken in de maag tot vrije aminozuren. Dus hoewel het misschien niet in vrije vorm in het voedsel of aanvullend product aanwezig is, het door chemische stoffen, hitte en hoge druk processen aangetaste eiwit, is kwetsbaar gemaakt voor de omstandigheden in de maag. De unami of glutamaat receptoren van de smaak in de dunne darm zijn dan verzadigd met vrije aminozuren, zoals glutamaat, en activeren de nervus vagus, die zintuiglijke informatie naar het centrale zenuwstelsel stuurt. Op deze manier stimuleren eiwithydrolysaten het verlangen naar MSG op eenzelfde manier als voedingsmiddelen met vrije glutamaat die de receptoren op onze tong stimuleren.

In tegenstelling tot hiervoor activeren intacte eiwitten in levensmiddelen niet de sensorische zenuwen signalen vanwege hun gereglementeerde spijsvertering. Wanneer eiwitten intact zijn en onderdeel van de hele voedingsproducten dan breekt de pH waarde in de maag en het enzym pepsine eiwitten af tot polypeptiden (polymeer van aminozuren aan elkaar gekoppeld door peptide bindingen). Wanneer deze polypeptiden vrijgelaten worden in de dunne darm, dan vindt verdere spijsvertering plaats door het vrijkomen van alvleesklier enzymen die deze polypeptiden afbreken tot kleine peptiden bestaande uit twee tot drie aminozuren.

Verdere vertering tot vrije aminozuren vindt plaats in de dunne darmwand, waar borstelzoom enzymen het splijten van deze kleine peptiden in vrije aminozuren regelen. Een proces dat is geregeld en gebaseerd is op de behoefte van ons lichaam aan specifieke aminozuren.

Het resultaat van het wijd verbreide gebruik van eiwithydrolysaten in voedsel is een grote onderschatting van onze blootstelling aan MSG of vrije glutamaat dat unami receptoren in onze darmen activeert. MSG wordt vaak beschouwd als slechts iets dat zich richt op de smaak receptoren op onze tong. Wanneer we het aantal MSG op de tong - of darm receptoren berekenen waaraan consumenten worden blootgesteld dan bedraagt dat voor sommige voedingsmiddelen 2-3 gram MSG per portie. Dit is een grote tegenstelling tot verslagen die stellen dat de totale MSG consumptie in de voeding nog geen gram per dag is.4]
Zolang we een Glutamaat industrie [5] met een biljoen dollar aan fondsen voor onderzoek hebben[6], [7] die de grote media beïnvloeden door te melden dat er geen gevolgen zijn door het toevoegen van MSG aan levensmiddelen [8], [9] en er vele artsen zijn die nooit getraind zijn op hoe voeding de gezondheid beïnvloedt, moeten mensen zichzelf van kennis voorzien om te bepalen wat de gezondheid van hen en hun gezin beïnvloedt.

Men hoeft alleen maar de ziektes die geassocieerd worden met glutamaat disfunctie te beoordelen om [10] wat de in aanleg aanwezige impact van overtollige vrije glutamaat in het dieet is.[11], [12] Glutamaat gerelateerde ziekten nemen in aantal toe en ook de hoeveelheid vrije glutamaat in voedsel dat verschillende glutamaat receptoren activeert.

Bewerkt voedsel dat in een laboratorium wordt samengesteld heeft veel onderzoek nodig om de juiste combinatie van chemische additieven te bepalen die de verzadiging onderdrukken en om het 'gezegende punt' te creëren die ons laat hunkeren naar meer.[13] Met als gevolg dat veel mensen worden geconfronteerd met gezondheidsproblemen die voortvloeien uit het verslaafd zijn aan ‘lege’ voedingsmiddelen. Ouders strijden voortdurend met hun kinderen over voedsel omdat ze voortdurend gebombardeerd worden met deze hoogst verslavende voedingsmiddelen. Beleid om deze strijd aan te gaan d.m.v. een verbod op automaten in scholen en onderwijs of het belang van gezonde voeding heeft een klein effect en komt voor menigeen te laat. Onze voedselverslaving heeft onze gezondheid gegijzeld.

Een belangrijk onderdeel om de gezondheid in een vergelijking uit te drukken is door deze chemische signalen in evenwicht te houden zodat de sensorische receptoren niet overgestimuleerd worden. Alle geraffineerde eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen de zintuigelijke receptoren in de darm over stimuleren. Suiker, waar de aandacht in een van onze andere blogs over gaat, is een andere gemeenschappelijke verslaving die de smaak-receptoren in de darm te veel stimuleert.

Treedt vandaag nog toe tot de gezondheidsrevolutie en ontdek hoe uw voedsel van invloed is op de gezondheid van u en uw gezin. Hoe? Wel, zie het als een uitdaging!?
Ik daag u uit om alle industrieel bewerkte voedingsmiddelen en restaurants te verwijderen gedurende dertig dagen.

Klinkt dit te drastisch? Wat denk je van een langzame overgang d.m.v. De volgende stappen?
• Vermijdt alle frisdrank en sappen en drink water
• Verwijder alle geraffineerde suikers en zoetmakers
• Eet meer rauwe groenten gedurende de dag en ook als tussendoortje
• Voeg groene smoothies toe aan je routine
• Bekijk de ingrediënten eens van alles wat je eet
• Vermijdt verpakte levensmiddelen met meer dan vijf ingrediënten
• Maak er je routine van om vaker naar de markt te gaan
• Probeer een nieuw recept waarvoor je minstens tien verse kruiden of specerijen nodig hebt
• Je voorraadkast alleen vullen met volledige voedingsmiddelen. Als je geen junk voedsel meer in huis hebt, ga je vanzelf wat anders eten

[1] Depoortere, Inge. “Taste receptors of the gut: emerging roles in health and disease.” Gut 63.1 (2014): 179-190.
[2] Berthoud, Hans-Rudolf, and Winfried L. Neuhuber. “Functional and chemical anatomy of the afferent vagal system.” Autonomic Neuroscience 85.1 (2000): 1-17.
[3] Kalivas, Peter W., and Nora D. Volkow. “The neural basis of addiction: a pathology of motivation and choice.” FOCUS: The Journal of Lifelong Learning in Psychiatry 5.2 (2007): 208-219.
[4] http://www.ibimapublishing.com/journals/JMED/2013/608765/608765.pdf
[5] http://www.msgfacts.com/about_tga.aspx
[6] Geha, Raif S., et al. “Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study.” The Journal of nutrition 130.4 (2000): 1058S-1062S.
[7] Hawkins, Richard A. “The blood-brain barrier and glutamate.” The American journal of clinical nutrition 90.3 (2009): 867S-874S.
[8] http://www.sciencefriday.com/segment/10/10/2014/is-msg-bad-for-your-health.html
[9] http://www.acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2014/august/is-msg-bad-for-you-debunking-a-long-running-food-myth-video.html
[10] http://scholar.google.com.ccl.idm.oclc.org/scholar?start=10&q=glutamate+disease
[11] He, Ka, et al. “Consumption of monosodium glutamate in relation to incidence of overweight in Chinese adults: China Health and Nutrition Survey (CHNS).” The American journal of clinical nutrition 93.6 (2011): 1328-1336.
[12] Monosodium glutamate (MSG) intake is associated with the prevalence of metabolic syndrome in a rural Thai population. Isawang et al, Nutrition & Metabolism 2012, 9:50 doi:10.1186/1743-7075-9-50. http://www.nutritionandmetabolism.com/content/9/1/50
[13]
http://www.nytimes.com/2013/02/24/magazine/the-extraordinary-science-of-junk-food.html

Source: Unblind My Mind , Improving Health One Bite At A Time

Vertaling: Pauline Laumans



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats