Fins-Zweedse studie analyseert verband tussen psychotrope medicijnen en kans op het plegen van moord


Een studie over de analyse van in Finland gepleegde moorden en databases van voorgeschreven medicijnen wees uit dat het gebruik van bepaalde medicijnen die invloed hebben op het centraal zenuwstelsel in verband kunnen staan met een verhoogde kans op het plegen van een moord. Het grootste risico werd in verband gebracht met het gebruik van pijnstillers en kalmeringsmiddelen (benzodiazepines), terwijl antidepressiva slechts gelinkt werden aan een iets verhoogd risico. De studie is de eerste in de wereld op dit gebied.

Professor Jari Tiihonen's research groep analyseerde het gebruik van voorgeschreven medicijnen van 959 personen die veroordeeld waren voor moord.

In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende discussies geweest over het feit of psychotropische medicijnen gewelddadig gedrag kunnen veroorzaken. Deze discussie werd voornamelijk gevoed door de door jonge mensen gepleegde massamoorden op scholen en andere publieke ruimten in de VS, maar ook in Finland. "Er is herhaaldelijk beweerd dat de antidepressiva die deze moordenaars gebruikten hun gewelddadige gedrag veroorzaakten.

Het is mogelijk dat de enorme publiciteit rondom dit onderwerp al effect heeft op het voorschrijven van medicijnen," zegt Tiihonen.

Om het verband tussen medicijngebruik en de kans op het begaan van een misdaad zo goed mogelijk te bestuderen moet aan de volgende criteria worden voldaan: de test moet representatief zijn, de reden voor het gebruik van het medicijn moet meegewogen worden, en het effect moet worden gecontroleerd. Tevens moet het effect bekeken worden van elk ander medicijn en verdovend middel dat gelijktijdig gebruikt wordt. Tot nu toe is geen enkel ander onderzoek als deze gepubliceerd.

De nieuw gepubliceerde studie analyseerde het gebruik van voorgeschreven medicijnen onder alle voor moord veroordeelde personen in Finland tussen 2003 en 2011, voordat de misdaad plaatsvond. De geraadpleegde databases waren de Finnish Homocide Database van het Institute of Criminology en Legal Policy, en het Finnish Prescription Register van het Finse Social Insurance Institute, Kela. Na controle van verstorende factoren, laten de uitkomsten zien dat het gebruik van anti-psychotica niet geassocieerd werd met een verhoogde kans op het begaan van een moord, terwijl het gebruik van antidepressiva geassocieerd werd met een licht verhoogd risico (+31%), en het gebruik van benzodiazepines (medicijnen tegen angst en slapeloosheid) met een aanzienlijk verhoogde kans (+45%).

De studie wees uit, nogal verrassend, dat het grootste risico op het plegen van moord in verband gebracht werd met opiate pijnstillers (+92%) en ontstekingsremmende pijnstillers (+206%). Bij personen jonger dan 26 jaar werd de hoogste kans op het plegen van een moord in verband gebracht met opiate pijnstillers (+223%) en benzodiazepines (+95%). Een verhoging van het risico met, bijvoorbeeld, 100% betekent dat het risico verdubbelt. Hoewel het gebruik van verdovende middelen bij de meerderheid van de moorden een rol speelde, konden de verschillen tussen de medicijngroepen niet verklaard worden bij het gelijktijdig gebruik van verdovende middelen.

In veel gevallen werden bendodiazepines in zeer hoge doses voorgeschreven en voor een langere periode. "Benzodiazepines kunnen de impulscontrole verzwakken, en eerder onderzoek heeft uitgewezen dat pijnstillers effect hebben op het emotionele proces. Voorzichtigheid is geboden bij het voorschrijven van benziodiazepines en sterke pijnstillers aan mensen met een geschiedenis van drugsmisbruik," zegt Tiihonen.

Vertaling: Ellen Lam


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats