Europese voedselautoriteit moffelt kankerrisico Roundup weg


EFSA vertrouwt ten onrechte op studies van glyfosaat-producenten zelf

In een vandaag gepubliceerd rapport laat de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA haar oren hangen naar de producenten van glyfosaat. Dit kan een eerste stap zijn in de hertoelating van de meest gebruikte gifstof in onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld, het bekendst onder de merknaam Roundup van Monsanto. De EFSA baseert zich op niet gepubliceerde studies in opdracht van de producenten van glyfosaat en schuift belangrijk onafhankelijk bewijs over het risico op kanker bij toepassing van de stof ten onrechte terzijde.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte onlangs bekend glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’ te bestempelen. Europese regelgeving bepaalt dat een verondersteld verband met kanker, dat een bestrijdingsmiddel niet meer gebruikt mag worden, tenzij menselijke blootstelling aan het middel ‘verwaarloosbaar’ klein is.

“Onafhankelijk bewijs over schadelijke gevolgen van deze stof zijn erg zorgwekkend,” zegt Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace, “ maar een meerderheid van de EFSA lijkt nu de kant te kiezen van de pesticidenproducenten, hoewel de experts verdeeld waren. Het rapport lijkt een copy paste van ongepubliceerde studies in opdracht van de glyfosaat-producenten zelf.”

Glyfosaat is in Nederland al meer dan een decennium de meest problematische stof voor de winning van gezond drinkwater. Van Bekkem: “Gelukkig heeft de Nederlandse regering besloten het gebruik van gifstoffen als glyfosaat op verhardingen te verbieden. Ook de verkoop aan consumenten moet worden verboden. Winkels als Praxis, Intratuin, Groenrijk, Ranzijn, Albert Heijn, Plus, Coop, Bol.com en een reeks anderen hebben zelf al verantwoordelijkheid genomen door glyfosaat van het schap te halen.”

In maart 2015 classificeerde IARC, het kanker-agentschap van de WHO glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Het gebruik van glyfosaat is zo wijdverbreid dat blootstelling vrijwel onontkoombaar is. De stof wordt gevonden in de lucht, het water, in parken en op pleinen, op en rond akkers en in voedsel zoals brood. Gezondheidsrisico’s van het gebruik van glyfosaat, inclusief het verband met kanker worden ook onderzocht door het European Chemicals Agency (ECHA). De conclusies van ECHA worden echter niet voor 2017 verwacht.

In de komende weken zal de Europese Commissie adviseren over de hertoelating van glyfosaat in Europa. Milieu- en gezondheidsorganisaties hebben er bij de Europese Commissie op aangedrongen de meest risicovolle toepassingen van glyfosaat te verbieden. In de brief wordt bepleit om naast het EFSA advies, ook het oordeel van ECHA mee te laten wegen. De waarschuwing van de WHO moet serieus genomen worden.


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats