Luchtkwaliteit voldoet nog altijd niet aan de norm


Milieudefensie is boos dat Nederland in 2015 nog steeds niet zal voldoen aan de Europese norm voor luchtkwaliteit. Uit het jaarlijkse rapport over luchtkwaliteit dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eind vorige week uitbracht, blijkt dat we in 2015 naar verwachting op 1.900 plekken de wettelijke norm voor stikstofdioxide zullen overschrijden. Dat is een toename ten opzichte van de 1.400 overschrijdingslocaties die in 2013 werden geschat. Ook de norm voor fijnstof (40 µg/m3), waar we al in 2011 aan moesten voldoen, werd in 2014 nog steeds in twintig gemeenten overschreden. Twaalf miljoen Nederlanders zijn vorig jaar blootgesteld aan fijnstofconcentraties boven de adviesnorm van de Wereldgezondheidsorganisatie (20 µg/m3), zo meldt het RIVM.

“Minister Schultz blijft roepen dat het zo goed gaat met de luchtkwaliteit, zodat ze door kan gaan met plannen die de lucht nog meer vervuilen, zoals meer asfalt en hogere snelheden. Ondertussen wijzen de feiten de andere kant op: we overtreden de Europese wet en duizenden mensen zijn jarenlang chronisch ziek en overlijden vroegtijdig door de schadelijke stoffen in onze lucht,” zo zegt Anne Knol, campagneleider verkeer van Milieudefensie. De locaties waar de stikstofdioxidenorm wordt overschreden liggen voornamelijk langs drukke wegen in de stad. Voor fijnstof voldoen vooral gebieden met intensieve veehouderijen niet aan de norm.

Maatregelen nodig
Afgelopen weekend werd op de klimaattop in Parijs besloten dat alle landen hard aan het werk moeten om de CO2-uitstoot terug te dringen. De maatregelen die daarvoor nodig zijn, zoals de overstap naar een fossielvrije economie, vermindering van de vleesconsumptie en een verkleining van de veestapel, leiden ook tot minder luchtvervuiling. “De noodzaak om klimaatverandering te stoppen en onze gezondheid te beschermen vraagt om een nieuwe politieke koers. Stokpaardjes, zoals de wens om overal met 130 km/u door het land te willen scheuren, moeten definitief terug naar de stal", aldus Knol. Milieudefensie roept de politiek daarom op om snel te komen met een ambitieus plan om zowel broeikasgassen als luchtvervuiling terug te dringen.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2015/12/10/monitoringsrapportage-nsl-2015-bijlage


Steun ons werk, bezoek eens de Leefbewust webwinkel

De Leefbewust webwinkel richt zich voornamelijk op plantaardige produkten zoals bessen, kruiden, grassen, algen, algenolie, zaden, een natuurlijke multivitamine en de krenten uit de pap qua voedingssupplementen. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar de beste versies van produkten. Zo hebben we schone Chlorella uit binnenkweek, Spirulina gekweekt in bassins in de woestijn van California en de betere kwaliteit tarwegras uit Nieuw Zeeland.

Bezoek de webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Webwinkel


 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats