Wat is mediteren en wat houdt meditatie in?


Mediteren is een eeuwenoude methode die zich door de eeuwen heen bewezen heeft en al sinds mensenheugenis in allerlei vormen over de gehele wereld wordt toegepast. Het beoefenen van meditatie kalmeert de geest en zorgt voor een helderder bewustzijn met als ‘bijwerkingen’ een betere gezondheid en welzijn.

Mediteren past wellicht meer dan ooit in deze westerse samenleving waar overprikkeling en burn-out helaas normale verschijnselen zijn geworden. Nooit in de geschiedenis van de mens is er meer blootstelling aan externe prikkels geweest, prikkels die binnenkomen en verwerkt dienen te worden. Meditatie wordt dan ook steeds populairder in de westerse wereld en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling of het vinden van meer balans in onze veeleisende prestatiemaatschappij.

De positieve effecten van meditatie worden bevestigd door hedendaags wetenschappelijk onderzoek (zie deel 2) en meditatie brengt afstand, overzicht en ruimte voor inzicht waarmee het voor helderheid van geest zorgt (zie deel 3). Naast dat deze effectieve methode goed past bij het vaak veeleisende westerse leven, is het ook redelijk gemakkelijk inpasbaar in een druk bestaan (zie deel 4).

Meditatie is er in vele vormen en op veel manieren mogelijk. Dit artikel heeft niet als doel een overzicht te geven van de verschillende vormen van meditatie, maar een beeld te scheppen van wat meditatie inhoudt en wat de effecten van meditatie kunnen zijn.

Het is opgedeeld in drie delen, dit deel om een introductie te geven wat meditatie inhoudt, deel twee dat dieper ingaat op de effecten van meditatie en het laatste deel over hoe meditatie een plek te geven in het dagelijks leven.

Prikkels in ons westerse leven

Er wordt veel gevraagd van de hedendaagse mens en vrijwel iedereen kan zich wel één of meerdere privé- of werkgerelateerde stressperiodes voor de geest halen. Voor sommige mensen zijn ze zelfs meer aanwezig dan afwezig. Zowel in werktijd als in onze vrije tijd is er een voortdurende blootstelling aan prikkels. We wonen in het meest dichtbevolkte land van Europa waar met name in de steden de vele mensen zich een weg proberen te banen door de drukke straten en het drukke verkeer. Mensen op het werk, in het sociale leven en binnen het gezin vragen de aandacht, evenals de talloze reclames en de vele beeldschermen, groot of klein, waardoor we continue aangetrokken worden. E-mailboxen worden dagelijks voorzien van prikkels die om een (re)actie vragen en smartphones zorgen ervoor dat we elk moment van de dag bereikbaar zijn voor telefoontjes of berichten.

Zelfs als we op zoek gaan naar ontspanning blijven de prikkels op ons afgevuurd worden. Denk aan muziek luisteren, de continue van positie veranderende tegenstander en bal of situatie bij sporten, maar vooral aan de tijd die we doorbrengen achter de schermen van de TV en computer, hetgeen een steeds groter aandeel van onze vrije tijdsbesteding wordt. Dit draagt niet bij aan ontspanning en is hoogstens een vorm van afleiding. Ontspannen en opladen gebeurt door minder prikkels en niet door meer.

Naast al de externe prikkels zijn de interne prikkels waarschijnlijk nog belangrijker. Interne prikkels worden gevormd door de niet aflatende stroom aan gedachten en gevoelens die door ons heen gaan. Volgens onderzoek hebben we zo’n 100.000 gedachten per dag en brengt de gemiddelde mens ongeveer de helft van zijn tijd afgedwaald in zijn gedachten door. Onderzoek toont echter ook aan dat het merendeel van onze gedachten ons niet gelukkiger maakt maar juist gericht zijn op dingen waar we ons zorgen over maken, zaken die nooit gaan gebeuren of het herbeleven van onaangename momenten. En daarnaast is er de grote diversiteit aan emoties die ons meenemen.

Interne prikkels zijn tijdelijk van aard en telkens weer onderhevig aan verandering. Zonder dat we het door hebben of we er ons los van kunnen maken, houden ze ons weg van het even echt tot rust komen.

Bewustzijn in plaats van bewust zijn van

Ons bewustzijn wordt sterk naar alle interne en externe prikkels toe getrokken en is daardoor steeds overal en nergens. Het hecht zich telkens weer aan dingen die om ons heen gebeuren. Als je iets hoort gaat je aandacht onmiddellijk daar naartoe en hetzelfde gebeurt als je iets ziet of als je iets voelt. Onze focus ligt daarmee op de uiterlijke wereld terwijl rust en stabiliteit juist in ons innerlijke liggen, in hetgeen dat bewust wordt in plaats van waarvan we ons bewust worden. En juist vanuit die innerlijke rust en stabiliteit kunnen we het beste handelen, niet vanuit de onrust door extern. Uiterlijke zaken, die doorlopend veranderen, houden ons echter in hun greep. En we verbinden ons er niet alleen mee, maar identificeren ons er zelfs mee.

Meditatietechnieken worden al eeuwenlang toegepast om de geest te kalmeren en te trainen. Ze doen echter meer dan alleen het brengen van ontspanning, meditatie zorgt ook voor een helderder bewustzijn. Mediteren is bewustzijn zonder van iets bewust te zijn en traint alertheid en afstand ten aanzien van de constante afleidingsmomenten in de geest. Het is een methode die leert externe en interne prikkels los te laten en de aandacht te focussen op één plek in plaats van dat deze overal tegelijk probeert te zijn. Het brengt het bewustzijn naar de rust en kalmte van het moment, het nu waarin even niets hoeft, en voor even wordt het bewust zijn belangrijker dan hetgeen waargenomen wordt. Dit is voor een ongetrainde geest bijzonder moeilijk voor elkaar te krijgen omdat de gedachtestroom zeer sterk is en ons doorgaans overmant met de kracht van een waterval. Dit blokkeert het hebben van overzicht en helder kunnen kijken naar een situatie.

Mediteren is niet een vorm van diepe ontspanning die lijkt op slaap zoals vaak gedacht wordt. Het is juist een toestand van alertheid en focus die ons naar het huidige moment brengt. Mediteren wordt ook vaak geïnterpreteerd als ‘niet-denken’, maar gedachten en gevoelens verdwijnen niet tijdens het mediteren. Ze staan alleen niet meer op de voorgrond, hebben niet meer de overhand, waardoor we niet meer telkens meegetrokken worden naar weer een andere afleiding. Gedachten en gevoelens worden daarbij niet vastgegrepen of weggeduwd maar worden bijzaak, als wolken die voorbij trekken aan de heldere hemel. Ze worden vergelijkbaar met de balk onderin het scherm bij de nieuwszenders op TV waar constante informatie voorbij komt, terwijl de aandacht op het grote scherm blijft. De focus ligt op het louter aanwezig zijn, helder bewustzijn.

Meditatie brengt controle over de geest die gaandeweg ook steeds meer optreedt buiten de meditatiemomenten om. Het verandert niet de wereld om je heen, maar wel hoe de wereld waargenomen wordt. Meditatie is dan ook meer een bewustzijnstoestand dan een trucje. Je leert, in plaats van afgedwaald te zijn in het verleden of de toekomst, steeds meer in het moment te zijn, met een gerichte aandacht en een heldere geest.

Roel Wilbers

Info@arboadviesopmaat.nl

Klik hier voor deel 2 van het artikel dat dieper ingaat op de wetenschappelijk aangetoonde effecten van meditatie.

http://dirkbuursma.com/theorie-stromingen/meditatie/de-aangetoonde-effecten-van-meditatie/


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats