Selectieve aandacht in de media kan leiden tot over het hoofd zien van bepaalde feiten over de gezondheid


VERENIGING VOOR Psychologische Wetenschappen

Deze gezondheidsfeiten die door de massamedia te midden van een uitbraak van ziekte werden verspreid, om waarschijnlijk invloed uit te oefenen dat we ons over de ziekte herinneren - nieuw onderzoek suggereert dat dezelfde massa media-aandacht ook de feiten die we vergeten, kunnen beïnvloeden.

De bevindingen, gepubliceerd in Psychological Science, een tijdschrift van de Vereniging voor Psychological Science, geven aan dat persoonlijke angst en massa media-aandacht kan bepalen wat de mensen onthouden over een ziekte.

"De aanleiding van ons onderzoek waren de overdreven berichten over de Ebola in 2014, ondanks het uitblijven van ernstige gevolgen in de Verenigde Staten", zegt psychologische wetenschapper Alin Coman van Princeton University. "Het intuïtieve gezonde verstand is dat in situaties als deze, waarbij de gezondheidsrisico's worden overdreven door de media, het publiek meer aandacht besteedt aan de geboden informatie."

Een onbedoelde uitkomst van selectieve berichtgeving in de media, zegt Coman, is hoe mensen informatie herinneren die niet wordt gepresenteerd. Bijvoorbeeld, een journaal dat slechts op enkele symptomen van de ziekte wijst, kan mensen ertoe brengen andere symptomen te vergeten die ze eerder wel geleerd hadden, maar waarschijnlijk geen invloed op hun vermogen zal hebben om zich de ziekte kenmerken te herinneren, die geen symptomen zijn.

Coman en co-auteur Jessica Berry besloten om dit vergeetfenomeen in het kader van meningokokken ziekte, een echte ziekte waar de meeste mensen niet veel over weten, te onderzoeken.

De onderzoekers voerden een online studie uit onder 460 volwassen deelnemers in de Verenigde Staten. De deelnemers leerden over specifieke symptomen, risicofactoren, diagnostische instrumenten en nawerkingen geassocieerd met meningokokkenziekte en lazen daarna een bericht over de ziekte. Sommige deelnemers lezen van een "laag risico" bericht dat de lage kans op het oplopen van de ziekte in de Verenigde Staten benadrukt, met ongeveer één geregistreerd geval op de 100.000 personen in een bepaald jaar. Andere deelnemers las een "hoog risico" boodschap doelgericht op de gevolgen van de ziekte, waaronder het feit dat de mortaliteit zo hoog als 40% in sommige leeftijdsgroepen zou zijn. Deze berichten beïnvloedden uiteenlopend hoe angstig deelnemers zich voelden mbt de meningokokken ziekte.

De deelnemers hebben vervolgens geluisterd naar een radioprogramma clip die verondersteld werd te zijn aanbevolen door een deskundige van de CDC over meningokokken ziekte. De clip omvatte enkele, maar niet alle, van de feiten die de deelnemers net hadden geleerd - de clip zou bijvoorbeeld, alleen twee van de vier symptomen benadrukken waarover de deelnemers hadden geleerd.

Nadat de clip voorbij was, moesten de deelnemers een verrassingsherinneringstest invullen, waarbij ze zich zoveel mogelijk van de eerder geleerde kenmerken - symptomen risicofactoren, diagnostische instrumenten en nawerking - moesten herinneren als ze konden.

Zoals in de verwachting lag, waren de deelnemers in zowel de lage als de hoge-risicogroepen beter in het onthouden van de ziekte feiten die werden herhaald in het radioprogramma in vergelijking met degenen die dat niet waren.

Maar ze vertoonden ook een bepaald vergeetpatroon. Deelnemers waren slechter in het onthouden van ziektekenmerken die niet werden genoemd als zij uit dezelfde categorie kwamen dan kenmerken die werden genoemd. Als de radio show slechts twee symptomen markeerden en twee nawerkingen, bijvoorbeeld, hadden de deelnemers meer kans om de andere symptomen en de nawerking die ze hadden geleerd te vergeten dan ze over risicofactoren en diagnostische instrumenten vergaten.

Belangrijk is dat het angstgevoel dat de deelnemers voelden in de hoog-risico groep dit vergeet effect leek te veroorzaken.

"Het publiek ervaart een paradoxaal effect, waardoor hoe meer aandacht ze besteden aan de expert, als gevolg van toegenomen angst, hoe groter de kans is dat ze de informatie die gerelateerd is aan wat de expert, noemt vergeten", legt Coman uit. "Media uitlatingen kunnen misschien niet voorspellen of er een risico voor de volksgezondheid met ernstige gevolgen is, maar ik denk dat ze beter moeten worden afgestemd op de gebeurtenissen vanaf de basis om volksgezondheidsrisico's goed in te kunnen schatten. De overdrijving van deze risico's zorgt ervoor dat mensen potentieel relevante informatie vergeten. "

Coman’s plannen om verdere onderzoeken licht te laten werpen op enkele gedragsstrategieën die gebruikt kunnen worden zowel in de media als in de geneeskunde dat de informatie op efficiënte en accurate wijze wordt verspreid bij het publiek.

Vertaling Shanti Onneweer


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats