Zijn commerciële belangen te rechtvaardigen in medische tijdschriften?


Experts bekritiseren een commentaar van een toonaangevend tijdschrift mbt de regels tav belangenverstrengeling

Een groep voormalige senior redacteuren, schrijft in The BMJ vandaag, kritisch over een "Ernstig ontsierd en ontvlambare aanval" door The New England Journal of Medicine (NEJM) op wat dat tijdschrift vindt van de overdreven geworden strenge regels inzake belangenverstrengeling. De NEJM was het eerste grote medische tijdschrift dat het probleem van belangenverstrengeling introduceerde in 1984.

Het eiste van alle auteurs het openbaar maken van hun financiële banden met de gezondheidsindustrieën en het transparant maken van hun belangenverstrengeling. Maar onlangs publiceerde de NEJM een reeks commentaren en een redactionele stukken, die de financiële belangenverstrengeling proberen te rechtvaardigen in de geneeskunde en wijzen naar de negatieve gevolgen van een dergelijk beleid.

De artikelen van de nationale correspondent, Lisa Rosenbaum, en ondersteund door hoofdredacteur, Jeffrey Drazen, "herinterpreteren en bagatelliseren belangenconflicten in de geneeskunde "wegens geen bewijs voor beweringen en argumenten over voormalige senior redacteuren van de NEJM”.

Zij verklaren dat de belangrijkste aandachtspunten voor de medische tijdschriften niet komen van artsen en onderzoekers die betaald worden door de faramacie of uit geldelijk gewin. Eerder is het wezenlijke probleem de objectiviteit van auteurs met financiële belangenverstrengeling, die bewust of onbewust aangetast kan worden zonder het te weten."

Ze leggen uit dat van rechters en journalisten, bijvoorbeeld, wordt verwacht om weg te blijven van de gevallen of verhalen waarin zij een financieel belang hebben.

"Toch schijnen Rosenbaum en Drazen te denken, dat het beledigend voor artsen en medische onderzoekers is om te suggereren dat hun oordeel op eenzelfde wijze beïnvloed kan worden” voegen ze er aan toe.

De auteurs erkennen dat artsen en onderzoekers soms financiële banden hebben met de industrie voor onderzoek en specifiek overleg met betrekking tot dat onderzoek, maar beweren dat artsen die producten ontwikkelen en patenten hebben om hier royalties voor te ontvangen.

Financiële belangenconflicten hebben de geloofwaardigheid van de medische professie aangetast, en artsen en het publiek verwachten dat tijdschriften betrouwbaarheid, leggen ze uit. Daarnaast hebben ze de BMJ’s geadviseerd een een "zero tolerance" beleid in te voeren op educatieve artikelen van auteurs met enige industriële banden.

In een begeleidend redactioneel artikel zegt een groep van senior redacteuren bij The BMJ ook te reageren op artikelen van NEJM's en zeggen dat ze "diep verontrust zijn door een mogelijke terugtrekking van experts met relevante kennis op het gebied van uitgeven en recenseren. " Een dergelijk beleid werd niet ingegeven door een aantal gebeurtenissen, zoals Drazen suggereert, maar door het erkennen van uitgebreide, systemische problemen, voegen ze eraan toe.

Ze pleiten voor een scheiding tussen artsen die in de industrie werken en zij die onafhankelijk zijn. Terwijl ze het erover eens dat deskundigen, die door de industrie betaald worden in staat zijn om onafhankelijke standpunten in te nemen. Zij concluderen: "Het is een fout bij de NEJM om te suggereren dat de strenge standaards herzien zouden moeten worden. Als dat zou gebeuren ondermijnen ze de betrouwbaarheid van medische tijdschriften en zou dat een slechte dienst zijn voor de klinische praktijk en de veiligheid van de patiënt. "

Vertaling: Pieter Tau


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats