Wetenschappers vinden solide aanwijzingen dat chronische vermoeidheid syndroom een biologische ziekte is


Immuuntekens in het bloed wijzen op verschillende stadia van de ziekte en zetten de deur open naar een betere diagnose en behandeling.

Onderzoekers van het Center for Infection and Immunity aan de Columbia University's Mailman School of Public Health identificeerden ontdekten verschillende veranderingen in de immuniteit bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom, medisch bekend als myalgische encefalomyelitis (ME/CVS) of systemische inspanning intolerantie ziekte. De bevindingen kunnen helpen bij het verbeteren van de diagnose en identificatie van behandelingsmogelijkheden voor de invaliderende aandoening waarbij de symptomen variëren van extreme vermoeidheid en concentratieproblemen tot hoofdpijn en spierpijn.

Deze tekens vormen het eerste robuuste fysieke bewijs dat ME/CVS een biologische aandoening is en geen psychologische stoornis, en dat de ziekte verschillende stadia kent. De resultaten verschenen online in het tijdschrift American Association for the Advancement of Science, Science Advances.

Met steun van het Chronic Fatique Initiative of the Hutchins Family Foundation, gebruikten de onderzoekers ‘immunoassay' testmethoden om de niveaus te bepalen van 51 immuun biomarkers in monsters van bloedplasma verzameld via twee multicenter studies die een totaal vertegenwoordigden van 298 ME/CVS-patiënten en 348 gezonde personen. Zij vonden specifieke patronen bij patiënten die drie jaar of minder de ziekte op zich droegen en bij degenen die de ziekte meer dan drie jaar hadden. Bij patiënten die de ziekte nog niet lang hadden vond men verhoogde hoeveelheden van verschillende soorten immune moleculen, cytokines genaamd. De band was ongewoon sterk met het cytokine interferon gamma dat in verband gebracht wordt met vermoeidheid die volgt op veel virale infecties, zoals het Epstein-Barr virus (de oorzaak van infectieuze mononucleosis). De ernst van de symptomen was geen verklaring voor de cytokine niveaus.

"We hebben nu het bewijs, wat miljoenen mensen met deze ziekte al weten, dat ME/CVS geen psychologische ziekte is," zegt hoofdauteur Mady Hornig, MD, directeur van het Center for Infection and Immunitky en universitair hoofddocent Epidemiology aan de Columbia's Mailman School. "Onze resultaten zullen het proces voor het vaststellen van de diagnose verkorten en bijdragen tot een versnelde ontdekking van nieuwe therapeutische strategieën gericht op deze vroeg verschijnende bloedmarkers."

Er zijn reeds humane monoklonale antilichamen op de markt die niveaus van cytokine verlagen, interleukine-17A genaamd. Voordat geneesmiddelen kunnen worden getest in klinische proeven, hopen Dr. Hornig en collega’s dat de huidige cross-sectionele resultaten resulteren in een longitudinale studie die patiënten gedurende een jaar opvolgt om te zien hoe hun cytokine niveaus, waaronder interleukine-17A , verschillen in functie van de tijd dat ze de ziekte hebben.

http://www.mailman.hs.columbia.edu



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats