Zure refluxmedicatie kan risico op nierziekte verhogen


Protonpomp-remmers (PPI’s), een klasse van geneesmiddelen die gebruikt worden om zure reflux (brandend maagzuur) en andere zuurgerelateerde gastro-intestinale aandoeningen te behandelen, kunnen het risico op het ontwikkelen van chronische nierziekte (CKD) verhogen.

Twee nieuwe studies die kwamen tot vergelijkbare conclusies over het toegenomen CKD risico bij PPI-gebruik werden tijdens de ASN Kidney Week van 3 to 8 november 2015 gepresenteerd in het San Diego Convention Center in San Diego.

Bepaalde medicijnen die vaak worden gebruikt voor de behandeling van brandend maagzuur en zure reflux kunnen schadelijke effecten hebben op de nieren, volgens de twee gepresenteerde studies die bij de ASN nierweek 2015 Deze geneesmiddelen, protonpomp-remmers (PPI's), staan in de top-10 van voorgeschreven medicijnen in de Verenigde Staten.
Uit wikipedia: Deze middelen, waaronder omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol en rabeprazol behoren inmiddels ook in Nederland tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen.

De prevalentie van chronische nierziekte (CKD) stijgt fors. Meer dan 20 miljoen Amerikanen lijden aan de ziekte. Diabetes en hoge bloeddruk (hypertensie) zijn bekende risicofactoren voor CKD; toch kunnen bepaalde medicijnen ook een rol spelen. De twee nieuwe studies tonen aan dat de toename van het gebruik van protonpomp-remmers (PPI's), medicijnen waarmee reflux en maagzweren worden behandeld, kunnen bijdragen aan de CKD-epidemie.

In één studie, door Benjamin Lazarus en zijn collega's, van MBBS (Johns Hopkins University), werden 10.482 volwassenen mgevolgd et een normale nierfunctie van 1996 tot 2011. Zij ontdekten dat PPI-gebruikers tussen de 20% en 50% meer kans op CKD maakten dan niet-PPI gebruikers. Deze ontdekking werd bevestigd middels een tweede studie waarin meer dan 240.000 patiënten werden werden gevolgd van 1997 t/m 2014. "In beide studies hadden mensen die een andere klasse geneesmiddelen (H2-blokkers) gebruikten, om maagzuur te onderdrukken, geen hoger risico op het ontwikkelen van een nierziekte," zegt Dr Lazarus. "Als we de mogelijke schadelijke effecten van PPI medicijnen kennen, kunnen we beter interventies ontwikkelen om overmatig gebruik te verminderen."

In een andere studie, ontdekten dr. Pradeep Arora en zijn team, (SUNY, Buffalo) dat bij 24.149 patiënten die CKD ontwikkelden tussen 2001 en 2008 (op een totaal van 71.516 patiënten), 25,7% werd behandeld met PPI's. Onder de totale groep patiënten hadden de gebruikers van protonpomp-remmers minder kans op vasculaire ziekte, kanker, diabetes, hypertensie en chronische obstructieve pulmonaire ziekte, maar het gebruik van PPI’s werd wel in verband gebracht met een 10% verhoogd risico op CKD en een 76% verhoogd risico om voortijdig te sterven.

"Als een groot aantal patiënten wordt behandeld met PPI's, moeten zorgverleners beter voorgelicht worden over de mogelijke bijwerkingen van deze geneesmiddelen, zoals CKD ," zegt Dr Arora. “PPI’s worden vaak voorgeschreven boven het toegestane gebruik, en er wordt geschat dat tot 2/3 van alle mensen die PPI’s gebruiken hebben geen geverifieerde verwijzing voor het geneesmiddel hebben."

Vertaling: Frits Suntjens


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats