Maagzuurremmers verhogen het risico op C. diff. bacteriële infecties bij kinderen


Onderzoekers waarschuwen tegen overmatig gebruik van deze geneesmiddelen bij pediatrische patiënten.

Zuigelingen en kinderen die zuurverminderende medicijnen krijgen worden geconfronteerd met een aanzienlijk hoger risico op het ontwikkelen van Clostridium difficile infectie, een potentieel ernstige darmaandoening. De bevindingen gerapporteerd door onderzokers van het Columbia University Medical Center (CUMC) suggereren dat kinderartsen meer kwaad dan goed kunnen doen door het voorschrijven van deze medicijnen voor kinderen die geen specifieke gastro-intestinale symptomen hebben zoals occasioneel braken. De studie werd onlangs online gepubliceerd op Clinical Infectious Diseases.

"Er is geen twijfel dat zuur-reducerende medicatie brandend maagzuur verminderd bij volwassenen, maar er is weinig bewijs van de werking bij gezonde zuigelingen en jonge kinderen," zei hoofdauteur Daniel E. Freedberg, MD, MS, assistent professor in de geneeskunde aan CUMC. "Gezien onze bevindingen rond het risico kunnen kinderartsen best eerst goed nadenken vooraleer ze deze geneesmiddelen voorschrijven, tenzij er sprake is van een zuur gerelateerde ziekte."

Het aantal gevallen van Clostridium difficile, vaak genoemd C. diff., neemt toe bij kinderen neemt toe, met het tienvoudige van 1991 tot 2009. Om onbekende redenen is de infectie onlangs naar voren gekomen als een probleem bij relatief gezonde kinderen bij wie het ontbreekt aan de traditionele risicofactoren .

C. diff. is een bacterie die ernstige en zelfs dodelijke darmontsteking kan veroorzaken. De belangrijkste risicofactor voor C. diff. infectie is blootstelling aan antibiotica. Antibiotica verstoort de gezonde balans tussen microben in het darmkanaal, waardoor C. diff. kan ontstaan. Andere risicofactoren voor infectie zijn immuunsysteem compromis, gevorderde leeftijd en hospitalisatie (omdat de bacterie algemeen voorkomt in instellingen voor gezondheidszorg).

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van geneesmiddelen genaamd protonpompremmers (PPI) kunnen bijdragen tot C. diff. infecties bij volwassenen. "Het gebruik van protonpompremmers in de pediatrische populatie neemt snel toe, dat is waarom we vonden dat het belangrijk is om te weten of deze medicijnen worden geassocieerd met een verhoogd risico van C. diff. Bij kinderen," zei senior auteur Julian A. Abrams, MD, MS, Florence Irving Assistant Professor of Medicine aan CUMC.

De studie wees uit dat 2,6% (17 van de 650) van de kinderen met de diagnose C. diff. infectie PPI / H2RAs hadden degebruikt binnen 90 dagen, in vergelijking met slechts 0,3% (8 van de 3.200) van de controles. Met andere woorden, het gebruik van zuur reducerende middelen resulteerde in een zevenvoudige toename van het risico op infectie met C. diff. Het effect was sterker bij protonpompremmers die krachtiger zijn dan de H2RAs.

De onderzoekers vermoeden dat, zoals bij antibiotica, zuur verminderende medicijnen het risico van C. diff. infectie door het veranderen van het gastrointestinaal microbiotoop.

Het microbiotoop bij kinderen is zeer veranderlijk tot de leeftijd van vier of vijf jaar,” zei Dr Freedberg. 'Het is onbekend of veranderingen in die vormingsperiode door antibiotica of protonpompremmers het uiteindelijk traject van het biotoop kan wijzigen.'

Vertaling: Andre Teirlinck


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats