Onderzoekers ontdekken bewijs dat blootstelling aan lood van moeders gevolgen kan hebben voor volgende generatie


Detroit – Een team van onderzoekers aan de Wayne State University heeft ontdekt dat moeders met een hoog loodgehalte in hun bloed niet alleen de cellen van het ongeboren kind, de foetus, kunnen aantasten, maar ook die van hun kleinkinderen. Hun onderzoek: ‘Epigenetische overerving bij mensen over meerdere generaties: Veranderingen in DNA-methylering geassocieerd met blootstelling van de moeder aan lood, kunnen aan de kleinkinderen worden overgedragen’, werd deze week gepubliceerd op internet in Scientific Reports.



Het is een bekend feit dat een laag niveau van blootstelling aan lood al invloed kan hebben op baby’s in de baarmoeder. Als een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lood, dan komt het lood terecht in de placenta en in de zich ontwikkelende botten en andere organen van de baby. Als zwangere vrouwen in het verleden met lood in aanraking zijn geweest kunnen ook de hersenen van het ongeboren kind worden aangetast, wat ontwikkelingsstoornissen later in het leven kan veroorzaken. Eerdere onderzoeken suggereerden dat blootstelling aan giftige zware metalen het algemene DNA-methyleringsprofiel van een persoon kan veranderen.

In de recente studie van Wayne State, geleid door Dr. Douglas Ruden (Ph.D.) – professor bij de Afdeling Verloskunde & Gynaecologie en bij het Institute of Environmental Health Sciences, directeur van Epigenomics en programmaleider bij het Center for Urban Responses to Environmental Stressors – werd door hem en zijn team onthuld, dat blootstelling aan lood specifieke verandering in DNA-methylering kan veroorzaken. Dit kan opgemaakt worden uit bloedmonsters van vingerprikken van meer dan één generatie terug. De monsters van vingerprikken van de moeder en de pasgeboren kinderen in dit onderzoek werden verkregen uit de Michigan Neonatal Biobank, een unieke bron, waar bloedmonsters zijn opgeslagen van de meeste kinderen die in Michigan zijn geboren sinds 1984.

Volgens Ruden zijn vóór dit onderzoek nog niet eerder epigenetische effecten van milieublootstellingen over meerdere generaties aangetoond. Hij en zijn team testten de hypothese dat blootstelling van menselijke foetale kiemcellen aan gifstoffen in het milieu epigenetische veranderingen teweegbrengt in het bloed van een pasgeboren kleinkind van een blootgestelde zwanger vrouw.

“Onze resultaten geven aan, dat blootstelling aan lood gedurende de zwangerschap de hoedanigheid van de DNA-methylering van foetale kiemcellen beïnvloedt, wat leidt tot veranderde DNA-methylering in de bloedmonsters van de vingerprikken van de kleinkinderen”, zegt Ruden.
“Het is nu voor het eerst aangetoond dat een omgevingsblootstelling van zwangere moeders een epigenetisch effect kan hebben op het DNA-methyleringspatroon van de kleinkinderen.”

Het onderzoeksteam verklaarde dat deze nieuwe, twee generaties omvattende onderzoeksopzet wellicht in staat is om de genen te definiëren die als mogelijke kandidaat-biomarkers kunnen fungeren voor toekomstige generatieoverschrijdende risicobeoordelingen.

“Ons proefonderzoek levert indirect bewijs dat blootstelling aan lood bij vrouwen tijdens de baring, de plaatsspecifieke hoedanigheid van DNA-methylering van kleinkinderen kan beïnvloeden,” aldus Ruden. “Het blijkt echter dat de veranderde DNA-methyleringsprofielen van het bloed van de kleinkinderen normaliseren tijdens de ontwikkeling na de geboorte. Ook zijn er blijkbaar verschillende epigenetische gevolgen tussen foetale kiemlijn-blootstelling en acute blootstelling in de kindertijd.”

Vertaling: Astrid Zwart


Bezoek ook eens onze natuurwebwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Gratis nieuwsbrief
+ ebook

 

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 


Advies nodig ?

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

 


 

 

 

 


View My Stats