UA College of Pharmacy onderzoekers koppelen leverziekte aan het verwerken van medicijnen


NASH, een steeds vaker voorkomende , vaak niet gediagnosticeerde leverziekte, kan belangrijke medische gevolgen hebben voor mensen met diabetes type 2.

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona College of Pharmacy hebben ontdekt dat de non-alcoholische steato hepatitis (NASH), een steeds vaker voorkomende, maar vaak niet gediagnosticeerde leverziekte, belangrijke medische gevolgen kan hebben voor mensen met diabetes type 2.

Mensen ontwikkelen NASH dat een eerdere leverziekte, gekenmerkt door te veel vet in de lever, verergerd wordt door ontsteking. Een toenemende obesitas, wordt verondersteld bij te dragen aan de ontwikkeling van NASH. De ziekte heeft symptomen die de meeste mensen niet zullen opmerken en om het te testen is er een naaldbiopsie van de lever vereist, zodat het vaak over het hoofd gezien wordt. Huidige schattingen geven aan dat tussen de 6 en 17 procent van de Amerikanen NASH hebben.

John Clarke, research medewerker, en professor Nathan Cherrington, zowel van de college afdeling Farmacologie en Toxicologie, plaatste onlangs een studie in het tijdschrift Diabetes waaruit blijkt dat een muismodel met obesitas, diabetes en NASH het anti-diabetische geneesmiddel metformine langer vast hield dan een controlegroep gezonde muizen. In de studie, "Mechanisme van Altered Metformine Distribution in alkoholische Steatohepatitis," is bevonden dat NASH de manier verandert waarop geneesmiddelen uit het lichaam verwijderd worden, en kan leiden tot toxische niveaus van metformine, dat in het lichaam wordt vastgehouden.

"Deze studie, naast verscheidene andere recente studies," zegt Clarke, "toont aan dat NASH, alleen of in combinatie met genetische verschillen in geneesmiddel transporteurs, een grote invloed hebben op de blootstelling aan het geneesmiddel. '

Cherrington geeft aan dat dit onderzoek over het mechanisme gaat, die verklaart hoe NASH het lichaamsvermogen verandert om zich te ontdoen van metformine. Bij de volgende stap wordt dit onderzoek in het ziekenhuis uitgevoerd om het metformine-retentie fenomeen aan te tonen bij patiënten met diabetes type 2. "Als het een arts er om gaat om precisie geneeskunde te bieden, zullen ze moeten weten hoe het mogelijk is voor de lever en de nieren om het medicament te verwerken en te elimineren," benadrukt hij.

Door nadelige bijwerkingen sterven elk jaar naar schatting meer dan 110.000 mensen, dat is wanneer het juiste geneesmiddel in een passende dosis wordt gegeven, maar de patiënt ervaart een onverwacht ernstige bijwerking. Metformine is nog steeds een relatief veilig geneesmiddel en effectieve therapie; meer dan 48 miljoen recepten werden uitgeschreven voor metformine in de Verenigde Staten in 2010. Omdat bij de studie is gebleken dat patiënten met NASH metformine langer en op hogere niveaus behouden, leidt dit tot mogelijke toxiciteit, NASH kan een aantal van deze bijwerkingen verklaren. Dit onderzoek kan leiden tot een individuele behandeling met strategieën waar patiënten de juiste dosis van metformine krijgen op basis van hun vermogen om het medicament te verwerken en te elimineren.

Vertaling Shanti Onneweer


Ontvang iedere vrijdag de laatste nieuwtjes en videos

Ontvang onze nieuwsbrief


     


    Uw persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt
    Nieuwsbrief kan ieder moment gestopt worden.
    Ons mailadres:
    info@ugamedia.com


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats