Koken met chloramine water en zout kunnen giftige moleculen genereren


Onderzoekers definiëren diverse nieuwe moleculen en doen suggesties om vorming hiervan te voorkomen

Koken met chloramine water zou kunnen zorgen voor schadelijk gif in je eten, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Water Research. De studie definieert verschillende moleculen die bijna geheel nieuw zijn voor de onderzoekers, gevormd door het koken met chloramine kraanwater en gejodeerd tafelzout.

De initatiefnemers van dit onderzoek van de Hong Kong University of Science and Technology, en de Nanjing University in China, zeggen dat verder onderzoek nodig is om meer te weten te komen over deze moleculen en hun eventuele effect op onze gezondheid. Tot die tijd zou het beperken van kooktijd en temperatuur, en koken met tafelzout verrijkt met jodaat in plaats van jodide, het veiligst zijn.

Ons leidingwater wordt gedesinfecteerd voordat we het kunnen drinken of gebruiken om te koken. Dit wordt op verschillende manieren gedaan, inclusief toevoeging van chloor of moleculen genaamd chloramines, waarvoor ammonia gebruikt wordt. Deze twee processen, chlorering en chloraminatie, hebben effect op de chemische samenstelling van het water.

Chloor of chloramine in je kraanwater kan reageren met het gejodeerde tafelzout dat je toevoegt aan je eten, daarmee een soort zuur creërend genaamd hypojodiet zuur. Dit is op zich geen reden voor ongerustheid, maar het zuur kan zo reageren met het voedsel en ander organisch materiaal in leidingwater waardoor de kookmoleculen 'iodinated disinfection byproducts' (I-DBPs) gevormd worden - zo goed als nieuwe moleculen voor de onderzoekers. Voor de nieuwe studie identificeerde het team een paar moleculen en testten deze op toxiciteit.

"IDBPs die gevormd worden tijdens het koken met chloramine of chloor water is iets nieuws voor milieuscheikundigen, toxicologen en ingenieurs," zegt dr. Xiangru Zhang, corresponderend auteur van het stuk en universitair hoofddocent aan de Hong Kong University of Science and Technology. "Ze zijn niet alleen relevant voor drinkwateronderzoekers en artsen, maar ook voor de gemeenschap."

De onderzoekers analyseerden de gevormde I-DBPs tijdens het koken met chloor en chloramine leidingwater. Ze simuleerden het koken met verschillende soorten leidingwater bij variërende temperaturen en tijden, en voegden tarwebloem en zout toe om te kijken welke I-DBP's gevormd zouden worden.

D.m.v. geavanceerde scheikundige technieken identificeerden zij 14 compleet nieuwe moleculen en stelden de structuur vast van 9 moleculen. Daarna voerden zij tests uit om te zien hoe giftig 9 van de moleculen zijn en ontdekten dat sommige moleculen 50-200 keer giftiger zijn dan andere.

"Gezien het feit dat deze moleculen een nadelig effect op onze gezondheid zouden kunnen hebben, is het nodig dat we ze beter bestuderen om precies vast te stellen welke uitwerking zij zouden kunnen hebben," zegt dr. Yang Pan, een van de schrijvers van het onderzoek en universitair docent aan de Nanjing University. "We hebben daarom een paar praktische suggesties voorgesteld om hun vorming tijdens het koken te beperken."

De kookomstandigheden, zoals het gebruikte soort water en soort zout, de kooktemperatuur en kooktijd, hadden effect op de vorming van I-DPBs. In het onderzoek waren moleculen aanwezig in het gesimuleerde kookwater in variërende concentraties, van 0.72 tot 7.63 microgram per liter. Aanpassing van de kookomstandigheden kan de concentraties I-DPBs in het water minimaliseren.

Dr. Zhang en het team stelden voor dat mensen chloor water gebruiken, liever dan chloramine water, en tafelzout verrijkt met kaliumjodaat in plaats van kaliumjodide. Minder lang koken op lagere temperaturen beperkt eveneens de vorming van I-DPBs.

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats