Chimpansees eten klei om te ontgiften en om mineralen in hun dieet te verhogen


Universiteit van Oxford

Volgens een internationale lange termijn studie, gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE eten wilde chimpansees in de bossen van Oeganda steeds vaker klei om de mineralen in hun dieet aan te vullen. In het tijdschrift, onder regie van de Universiteit van Oxford, wordt beschreven hoe de onderzoekers waarnamen dat wilde chimpansees in het Budongo bos eten en drinken uit kleiputten en termietenheuvels. Het artikel concludeert dat deze verandering in de voeding gedeeltelijk te wijten is aan de wijdverspreide vernietiging van raffiapalmen die chimpansees in het verleden gebruikten voor hun mineralen. De belangrijkste reden dat de chimpansees recent begonnen zijn met de mineralen in hun dieet te verhogen door het eten van de klei, lijkt echter te zijn dat die klei hen ook helpt om te 'detoxen' en dat hun voedsel daardoor beter verteert.

Het onderzoek werd geleid door emeritus hoogleraar biologische antropologie aan de Universiteit van Oxford, Vernon Reynolds, met een team van onderzoekers van de universiteiten van St. Andrews, Brighton, Kent, Neuchatel, en Utrecht.
Onderzoekers observeerden hoe de chimpansees bladeren als ‘kleisponzen' gebruikten, door deze bladeren in kleiwater te dompelen om de vloeistof vervolgens met de tong in hun mond uit te persen. Er werd ook geobserveerd dat ze met hun vingers brokjes klei direct van de grond haalden om ze op te eten.

Studies van wilde chimpansees in de Budongo Forest in West Oeganda, vinden al sinds 1990 ononderbroken plaats. Toen heeft professor Reynolds het ‘Budongo Conservation Field Station’ daar opgezet.

Een analyse van de klei- en termietenbodems toont dat ze hoge waardes van een reeks van mineralen bevatten, maar bijzonder is dat deze klei vooral ook een bijzonder hoge waarde aluminium heeft. Een kenmerk van kaolinietklei is dat deze gegeten wordt door een aantal soorten, waaronder de mens, om de spijsvertering te verbeteren en om te ontgiften. Het chimpanseedieet, dat voornamelijk uit vruchten en bladeren bestaat, bevat zeer veel tannine en de onderzoekers zijn van mening dat de klei een belangrijk middel vormt voor chimpansees om deze te neutraliseren. Het is gebruikelijk dat de lokale vrouwen in Budongo met water gemengde bosklei drinken of eten bij maagproblemen en tijdens de zwangerschap. Kleisoorten zoals kaoliniet bevatten ook natrium, calcium, ijzer, magnesium en kalium, volgens het artikel, en de Budongo chimpansees lijken te hebben ontdekten dat zij hier toegang tot kunnen krijgen met hun ‘bladsponzen’. Inname van klei door middel van ‘bladsponzen’ bleek ook hogere concentraties kleimineralen op te leveren dan directe inname van kleiwater of kleiaarde.

Vóór 2000 werd het eten van de raffiapalmen algemeen waargenomen bij de chimpansees, maar na 2005 begon dit te dalen. Ondertussen lijkt na 2005 het voeden met kleigrond in Budongo te zijn toegenomen, waarschijnlijk als gevolg van de schaarste aan raffiapalmbomen. Deze worden nu gebruikt in de lokale tabaksindustrie waarin de bladstengels worden gebruikt voor het vastbinden en gezond maken van tabaksbladeren. Het rottende merg van deze palmbomen was vroeger een belangrijke bron van mineralen voor de chimpansees.

Hoofdauteur Professor Reynolds zegt nog: “Raffia is een belangrijke bron van natrium, maar tot onze verbazing was het natriumgehalte zeer laag in het chimpanseedieet dus dit lijkt niet de belangrijkste reden voor de nieuwe klei-eetbuien te zijn. In plaats daarvan wordt de brede waaier van mineralen in de klei als een algemeen mineralensupplement gegeten.”

Vertaling: Frits Suntjens


Ontvang nu het gratis Leefbewust Eboek + nieuwsbrief


Gratis ebook + nieuwsbrief


     


    Uw email adres wordt niet aan derden verstrekt en de nieuwsbrief
    kan ieder moment weer gestopt worden.


    [ Terug naar het hoofdmenu ]

     

     


    View My Stats