Kindermenu’s, speelgoed en tv-reclames: driedubbele aanslag op gezondheid van kinderen


Persbericht ELSEVIER HEALTH SCIENCES

Fastfood ondernemingen adverteren met kindermenu’s op tv met reclames voor extra speelgoed, en er wordt vermoed dat door dit speelgoed kinderen verleid worden om bij fastfood restaurants te eten. In een nieuwe studie, te publiceren in The Journal of Pediatrics, ontdekten onderzoekers dat hoe meer kinderen tv keken op netten die reclames uitzonden voor fastfood kindermenu’s, hoe vaker hun familie deze fastfood restaurants bezochten.

Door gebruik te maken van een database, verzamelden zij alle fastfood tv-reclames die landelijk werden uitgezonden in 2009. Jennifer A. Emond, PhD, en haar collega’s van de Geisel School of Medicine in Darthmouth, ontdekten dat slechts twee landelijk erkende fastfoodketens op kinderen gerichte tv-reclame uitzonden op dat moment. Volgens dr. Emond “zonden die twee ketens 79% van de op kinderen gerichte reclames uit op slechts 4 kindernetten.”

De onderzoekers betrokken 100 kinderen (leeftijd 3-7) bij hun studie en één van hun ouders. De ouders vulden een vragenlijst in met vragen als hoe vaak hun kinderen naar welke van de 4 kindernetten keken; hoe vaak hun kinderen vroegen of ze gingen eten bij die twee restaurants; of hun kinderen speelgoed spaarden van deze restaurants, en hoe vaak de familie deze restaurants bezocht. De onderzoekers ontdekten dat 37% van de ouders meer bezoekjes aan de twee fastfood restaurants van de kindgerichte tv-reclames brachten.

Van de kinderen vroeg 54% of op z’n minst één van de restaurants bezocht kon worden. Van de 29% van de kinderen die speelgoed spaarde van deze restaurants, vroeg bijna 83% om een bezoek te brengen aan één of beide restaurants. Sommige factoren die geassocieerd werden met meer bezoekjes waren: meer tv’s in huis, een tv in de kinderkamer, overdag meer tv kijken, en meer kijken naar één van de 4 kindernetten die de meeste reclames voor kinderen uitzond.

Ondanks het kleine aantal van de betrokken families, laat dit onderzoek zien dat hoe meer een kind naar op kinderen afgestemde fastfood tv-reclames kijkt, vaak met speelgoed, hoe eerder een familie het fastfood restaurant van de tv-reclame zal bezoeken. Deze uitkomsten laten ook zien dat de eetbehoefte van een kind deels gevormd wordt door het gewenste speelgoed uit een tv-reclame. Dr. Emond: “Op dit moment is ons beste advies aan de ouders om hun kind naar reclame-vrije tv te laten kijken als hulp om de dwang tot voedsel die ze zien op tv-reclames te vermijden.”

Vertaling: Ellen Lam


Steun ons werk, bezoek eens onze webwinkel


Terug naar het hoofdmenu

 

Webwinkel helpdesk

0346-330038 (ma/vr)
Of email ons

Hoofdmenu
Naar de voorpagina
Naar webwinkel
Alle thema paginas

Contact
 

Gratis nieuwsbrief


 

 

 

 


View My Stats