De groei van jonge kinderen wordt beïnvloed door blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen


Hoewel de mate van verontreiniging door twee milieuverontreinigende stoffen de laatste 20 jaar is afgenomen, kunnen ze nog steeds een negatief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen, volgens een nieuw onderzoek van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Dit is het grootste onderzoek naar milieuverontreiniging en de ontwikkeling van jonge kinderen tot nu toe.

Onderzoekers gingen na of blootstelling aan twee persistente organische verontreinigingen zowel voor als na de geboorte, verband hield met snelle groei in de vroege jeugd, een bekende risicofactor voor zwaarlijvigheid op latere leeftijd:

• Meervoudig gechloreerd biphenyl 153 (PCB 153), een chemisch product dat op grote schaal toegepast is in ramen en elektrisch gereedschap, voordat het in de jaren ’90 verboden werd
• p,p’-dichloordiphenyldichloorethyleen (p,p’-DDE), een metaboliet van het controversiële bestrijdingsmiddel 1,1,1-trichloor-2,2-bis(4-chloorphenyl)ethaan (p,p’DDT), dat nu nog uitsluitend gebruikt wordt in de malariabestrijding

Door hun lange halveringstijd hopen deze stoffen zich op en komen dan geconcentreerd voor in de voedselketen. Mensen worden eraan blootgesteld via voedsel, vooral eetbare zeevis en schaal- en schelpdieren, en moedermelk.

Beïnvloeding van de groei
De onderzoekers vonden, dat niveaus van DDE bij de moeder(die het niveau aangeven waaraan de foetussen in de baarmoeder werden blootgesteld) significant samenhingen met snelle groei op jonge leeftijd. Zij vonden ook, dat niveaus van PCB153 in melk en de hoeveelheid die via borstvoeding wordt doorgegeven, verband hielden met verminderde groei bij jonge kinderen en het daardoor onder de curve van verwachte groei terechtkomen.

“Hoewel de niveaus van PCB en DDE in het milieu de laatste 20 jaar sterk zijn afgenomen, laat ons onderzoek zien dat zelfs de lage niveaus waaraan Europese zuigelingen tegenwoordig zijn blootgesteld, toch hun ontwikkeling zou kunnen beïnvloeden. Dit is belangrijke informatie voor beleidsbepalers, en benadrukt de noodzaak om deze milieuverontreinigingen verder terug te brengen,” zegt Merete Eggesbø, Hoofdonderzoeker van het HUMIS doorlopende bevolkingsonderzoek van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

“We moeten ook elk ongewenst effect van milieuverontreinigingen identificeren, die via de moedermelk worden overgedragen, zodat we optimale richtlijnen voor borstvoeding kunnen opstellen,” voegt zij eraan toe.

Bron: :
http://www.fhi.no/english

Vertaling: M.A. Schönfeld



Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes

+ Ebook Leefbewust Handboek
+ Ebook Voedzame tradities
+ Ebook Natuurwetten Dr Hamer

Opgelet: mocht je niets ontvangen controleren dan altijd even je spammap.


Je email adres

Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats